Nieuws, Europa, Politiek, Europese Unie, Herman van Rompuy, Ierland, Iers referendum, Begrotingspact, Sinn Féin -

Ierland stemt over Europees begrotingspact

De Ieren stemmen vanaf maandag over het Europese begrotingspact. Vijf Ierse eilandjes beslissen er de komende dagen al over. Donderdag zal de rest van Ierland dit doen. Volgens de laatste peilingen gaat 57 procent van de kiezers het pact goedkeuren. Ierland is het enige Europese land dat een referendum over het begrotingspact houdt.

woensdag 30 mei 2012 15:15
Spread the love

In maart 2012 keurden 25 van de 27 EU-landen het begrotingspact of de schuldenrem goed. Met dit pact krijgt de Europese Unie (EU) toegang tot financiële middelen van de deelnemende landen en worden de staten verplicht om te streven naar een overheidsbegroting met een maximaal tekort van 0,5 procent van het bruto nationaal product (BNP). De staatsschuld van een deelnemend land mag maximaal 60 procent van het BNP bedragen. Wanneer de staatsschuld hoger ligt, moeten de landen hun tekort ieder jaar met een twintigste van het teveel aan staatsschuld terugschroeven.

Met het begrotingspact voert de EU vooral een Duitse koers. Het was immers Duits bondskanselier Angela Merkel die aandrong op strengere besparingsmaatregelingen om de EU uit het slop van de crisis te halen. Groot-Brittannië en Tsjechië weigerden dit ‘Merkel-pact’ te ondertekenen, waardoor ze niet meer op financiële steun van de EU kunnen rekenen. Als het Ierse referendum het pact niet aanvaardt, wacht hen hetzelfde lot.

Alleen

Ierland is het enige land in de EU dat de bevolking mee laat beslissen over het zeer strenge Europese begrotingspact dat er kwam naar aanleiding van de Europese schuldencrisis.

De links-nationalistische partij Sinn Féin voert al een hele tijd campagne tegen het pact. Volgens hen zal het verdrag de toestand enkel erger maken. Ze noemden het een ‘armoedeverdrag’ en vrezen dat het verdrag de regering zal aanzetten om nog meer te snijden in de sociale budgetten.

Het is niet de eerste keer dat Ierland een verdrag afkeurt. Ook het Verdrag van Nice in 2001 en het Verdrag van Lissabon in 2008 konden niet op steun rekenen van de Ieren.

Geen ramp

Als de bevolking van Ierland het pact afkeurt betekent dit nog niet het einde voor de ratificatie van dit verdrag. EU-verdragen moeten immers niet langer unaniem aanvaard worden door alle lidstaten om van kracht te zijn. Volgens verschillende diplomaten werden ‘accidenten’ zoals een eventuele Ierse neen-stem dan ook ingecalculeerd.

In maart riep Europees president, Herman Van Rompuy, alle deelnemende landen nog op om de kiezers te overtuigen van een ja-stem omdat het verdrag een ‘belangrijke stap is om de euro weer in veilig water te stellen’.

take down
the paywall
steun ons nu!