Chrisitne Lagarde (Foto: IMF)
Nieuws, Europa, Niger, Griekenland, Imf, Belastingen, Eurocrisis, Christine Lagarde, Fair share, Conventie van Wenen inzake diplomatieke relaties -

Als de IMF-vos de passie preekt, Griekse boer, wees à Lagarde

De directeur-generaal van het Internationaal Muntfonds (IMF), Christine Lagarde, heeft sympathie voor de Grieken. Zij meent dat het belangrijk is dat de Grieken - vooral de meest bevoorrechte - elkaar helpen door hun belastingen te betalen. Lagarde weet blijkbaar goed waar ze het over heeft. Zij betaalt immers zelf geen belastingen. Als de vos de passie preekt, boer, wees à Lagarde.

woensdag 30 mei 2012 11:23
Spread the love

In de Derde Wereld is het pas erg

In een interview op de site van de Britse krant The Guardian van 25 mei, vragen journalisten Larry Elliott en Decca Aitkenhead aan Christine Lagarde of ze dacht aan de Griekse vrouwen die geen toegang meer zouden hebben tot een vroedvrouw, de patiënten die het zouden moeten stellen zonder levensreddende medicijnen, de ouderen die eenzaam sterven door het ontbreken van zorg wanneer ze het budget van Griekenland bestudeert en maatregelen eist.

“Neen, ik denk meer aan de kleine kinderen op een schooltje in een dorpje in Niger die slechts twee uur per dag les krijgen, die één stoel met drie moeten delen en die er op gebrand zijn onderwijs te krijgen. Ik heb hen altijd in gedachten omdat ik denk dat zij meer hulp nodig hebben dan de mensen in Athene.”

Voor zover het Athene en de Grieken betreft, denk ze eerder aan al die mensen die hun belastingen proberen te ontduiken. Lagarde denkt in dezelfde mate aan de Grieken die moeten vechten om te overleven zonder jobs en openbare diensten, zegt ze. Ze vindt ook dat de Grieken elkaar moeten helpen door allemaal hun belastingen te betalen. Daarbij is het goed om weten dat aangezien kinderen niet verantwoordelijk zijn, maar ouders wel, ouders hun belastingen moeten betalen.

De Grieken hebben een aangename tijd gehad, nu is het ‘payback time

Op haar Facebookpagina schrijft Lagarde dat ze met de Grieken sympathiseert en met de uitdagingen die ze het hoofd moeten bieden. Om de huidige malaise het hoofd te bieden is het volgens haar belangrijk dat iedereen zijn/haar ‘fair share‘ aan belastingen betaalt, in het bijzonder de geprivilegieerden.

Christine Lagarde, zelf ook moeder, verdient als directeur-generaal van het IMF een onbelastbaar jaarsalaris van 467.940 dollar (375.769 euro). Daarbij komt jaarlijks nog een onbelastbare vergoeding van 83.760 dollar (62.773 euro) om ‘een levenstandaard aan te kunnen houden die in overeenstemming is met de positie van algemeen directeur van het IMF’ (samen een gemiddeld maandinkomen van 37.294 euro, ongeveer 1243 euro per dag). Daarnaast worden ook haar ‘onkosten’ vergoed.

Lagarde is inderdaad zelf een ‘geprivilegieerd persoon’ en hoeft volgens artikels 34 en 36 van de Conventie van Wenen inzake Diplomatieke Relaties nergens ‘persoonlijke, reële, nationale, regionale of gemeentelijke belastingen’ te betalen. Volgens artikel 37 geldt dit ook voor familieleden die deel uitmaken van haar huishouden, voor zover deze niet de nationaliteit hebben van de staat waar ze gestationeerd is.

Lagarde is dus goed geplaatst om de Griekse bevolking op zijn ‘plichten’ te wijzen …

take down
the paywall
steun ons nu!