Vakbondsman Guy Ryder gaat Internationale Arbeidsorganisatie leiden
Verslag, Nieuws, Wereld, Economie, IAO -

Vakbondsman Guy Ryder gaat Internationale Arbeidsorganisatie leiden

De Brit Guy Ryder is de nieuwe directeur-generaal van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Hij stond tot 2010 aan het hoofd van de wereldvakbond IVV. De IAO is de enige internationale instelling met gewicht die ingaat tegen de saneringswoede.

maandag 28 mei 2012 23:47
Spread the love

Guy Ryder is in Genève verkozen als de opvolger van de Chileense diplomaat Juan Somavía die sinds 1998 directeur-generaal was van de IAO.

Ryder haalde het van acht andere kandidaten waaronder de oud-PvdA-leider Ad Melkert en – zijn voornaamste tegenstander – de voormalig Franse minister Gilles de Robien. 

“Op een moment dat het economische en sociale wereldgebeuren kraakt in zijn voegen is de verkiezing van Guy Ryder een zeer belangrijk signaal”, reageren de Belgische vakbonden ACV en ABVV. Luc Cortebeeck, de vroegere voorzitter van het ACV, is sinds vorig jaar voorzitter van de werknemers binnen de IAO. 

De IAO werd in 1919 opgericht in de schoot van de Volkenbond en is apart omdat zowel regeringen als werknemers- en werkgeversorganisaties er een stem hebben. 

In recente rapporten was deze VN-organisatie zeer kritisch over het saneringsbeleid. Zo waarschuwde de IAO vorige week nog voor een ‘verloren generatie’ als er niet snel iets gedaan wordt aan de schrijnende jongerenwerkloosheid. 

take down
the paywall
steun ons nu!