Nepalese eerste minister vraagt nieuwe verkiezingen
Nieuws, Nepal -

Nepalese eerste minister vraagt nieuwe verkiezingen

De Nepalese eerste minister vraagt nieuwe verkiezingen op 22 november, nu er geen overeenstemming bereikt is over een nieuwe grondwet voor het land. Daarmee komt Nepal opnieuw dicht bij een diepe crisis.

maandag 28 mei 2012 19:04
Spread the love

De grondwettelijke vergadering, die in 2008 verkozen werd na een decennium van burgeroorlog, zal ontbonden worden. De vergadering slaagde er niet in om het eens te raken, zei eerste minister Baburam Bhattarai in een toespraak op de televisie.

“Het is niet mogelijk om de grondwet binnen de deadline op te stellen”, zei de Maoïstische leider Post Bahadur Bogati zondag al. “Dei mogelijkheid is verdwenen, 100 procent.”

Cruciale grondwet

Een nieuwe grondwet was een van de voorwaarden van het vredesakkoord met de Maoïstische rebellen in 2006. Maar sindsdien werden deadlines keer op keer verschoven, omdat er geen overeenstemming werd gevonden.

Het debat over de grondwet verdeelde de publieke opinie diep, met name de vraag of Nepal ingedeeld moet worden in staten op basis van etnische verschillen. De voorbije weken waren er gewelddadige protesten. “De eisen voor etnische autonomie zijn zo sterk geworden dat, als ze niet gehoord worden, ze de kiem kunnen vormen voor conflicten zoals in Sri Lanka of Aceh”, zegt Kunda Dixit, hoofdredacteur van de Nepali Times.

De Maoïsten ijveren voor het oprichten van veertien staten die de naam van de belangrijkste etnische groepen krijgen. “Een grondwet is niet mogelijk als de federale staat de identiteit van de etnische groepen niet erkent”, zegt de Maoïstische leider Narayankaji Shrestha.

Tegenstanders van het idee vrezen echter dat het opdelen van het land naar etnische groep de spanningen alleen maar zal doen oplopen.

take down
the paywall
steun ons nu!