Moskou: Occupy, wandelingen en boetes van 1 miljoen roebel

Moskou: Occupy, wandelingen en boetes van 1 miljoen roebel

maandag 28 mei 2012 10:46
Spread the love

Na de ‘Mars der Miljoenen’ volgden enkele wandelingen, een optocht geleid door belangrijke hedendaagse Russische schrijvers en een georganiseerd door kunstenaars. Het zijn geen betogingen of protesten, maar ‘wandelingen’: zonder slogans, zonder borden. Duizenden wandelden mee. Op sommige gelegenheden hield de politie zich merkwaardig rustig, soms werden tientallen mensen gearresteerd. De nomadische Occupy-jongeren vonden hun inspiratie bij de tot voor kort volslagen onbekende Kazachse dichter Abaj Koenanbajev  (Abay Kunanbayul?). Rond zijn standbeeld verzamelden en kampeerden dagenlang jongeren en oppositieleden, tot het plein ontruimd kon worden wegens verstoring van de openbare orde.

De oppositie hanteert het jargon van Twitter. Zo passeerden #OccupyAbaj, #OccupySchoneVijvers, #OccupyKundrinskaja en #OccupyBarrikadnaja allen de revue. Vandaag geldt als dag tien van #OccupyArbat, de oude winkelwandelstraat in het centrum van Moskou.

Intussen zijn Aleksej Navalny, Sergej Oedaltsov (cf. post hieronder) en Ilja Jasjin (die enkele dagen later werd opgepakt) weer op vrije voeten. Onder luid applaus wandelde Navalny donderdag de ijzeren gevangenispoort uit. “Met ijzeren britsen en pap zullen ze ons niet afschrikken. Ook al moeten we nog 22 keer gearresteerd worden, ik en honderden anderen zijn er klaar voor,” pochte hij.Maar dat zou dure pap kunnen worden, aangezien een nieuw wetsvoorstel ijvert voor astronomische boetes voor organisatoren en deelnemers van niet-toegestane optochten. Betogers riskeren boetes tot 1.000.000 roebel (zo’n 25.000 EUR, 200 keer meer dan vroeger) en de organisatoren zelfs tot anderhalf miljoen roebel, of 37.500 EUR. Deze draconische maatregel impliceert dat deelnemen aan een optocht een zwaarder misdrijf is dan afpersing met geweld, een boete hiervoor wordt door juridische experten van Novaja Gazeta geschat op een half miljoen roebel. De Kremlinkritische krant reageerde laconiek dat het goedkoper is een agent te besmetten met een SOA, dan mee te lopen in een betoging.

Poetin en zijn nieuwgevormde regering met Medvedev als tweede man, en de belangrijkste ministers uit de vorige regering op dezelfde strategische posten, heffen zich op die manier nog steviger in het zadel, en de mogelijkheid van minimale concessies lijkt volledig van de baan.

take down
the paywall
steun ons nu!