Bruggendag in Puurs
Autisme, Puurs, Bruggendag, inleefparkoer autisme, boekvoorstelling Zie wie ik ben -

Bruggendag in Puurs

maandag 28 mei 2012 17:23
Spread the love

Op 26 mei 2012 vindt er in Puurs de Bruggendag plaats.  Een ontmoeting voor en door mensen met autisme en hun familie en vrienden.  Ik, als persoon met autisme, ben daar ook geweest.  Er is van alles te doen: theaterstuk Frederik over autisme, de goedgevoelstraat, inleefparkoer rond autisme, boekvoorstelling, enz…  Het belangrijkste deel is de voorstelling van het boek “Zie wie ik ben” door Stef Renodyn en Cis Van Peer en dat is het interessantste van heel de dag.

Boekvoorstelling “Zie wie ik ben”

Dit boek is gemaakt door Stef Renodyn.  Hij is een persoon met autisme en fotograaf.  Hij maakt portretten van mensen met autisme zoals zij thuis zijn en leven.  Bij geen enkel persoon op de foto merk jij dat ze autisme hebben.  Autisme zie jij nooit aan de buitenkant, maar wel van binnen.  Deze beperking merk je pas wanneer mensen anders gaan gedragen en reageren, zoals men in de gewone maatschappij van ons wordt verwacht.  Wat opvalt aan de foto’s, is dat de meeste mensen niet lachen, maar neutraal kijken.  Dat geeft geen clichématig beeld weer van familiefoto’s waar er soms gefaket moet worden voor een mooie positie.

Ook ik sta met een foto in de boek.  Wat me van Stef opvalt, is dat ik bij zijn fotosessie gewoon mezelf mocht zijn.  En authentiek voordoen zoals ik ben.  Ook bij de andere portretten is dat zo het geval.  Voor de fotosessie trek ik speciaal mijn lievelingskleren van Jack Wolfskin (een trui en een broek) aan.  Omdat ik me daarin goed voel, en ook om aan te tonen dat het mijn lievelingsmerk is.  Dus zo ben ik!

Wat ook opvalt in dit boek, is dat er ongeveer evenveel mannen en vrouwen in het boek, terwijl deze beperking meer bij mannen als bij vrouwen voorkomt.  Het tweede ding wat in dit boek opvalt, is dat alle foto’s in zwart/wit zijn, en dat geeft minder vlug afleiding bij de teksten die erbij horen.  En ook meer authenticiteit en soberheid in de sterke beelden weergeeft.

De coauteur van dit boek is Cis Van Peer.  Hij schrijft van enkele mensen die gefotografeerd werden, een verhaal van hoe zij thuis leven, wat hun hobby’s, hun sterke kanten, enz…  Allemaal positief in beeld gebracht, en niet op een stereotiepe manier zoals Rainman.  Het gaat gewoon wel zij wel kunnen aanvangen in het leven.
Het is een ander soort boek dan de meeste boeken over autisme op de markt, omdat het focust op positieve beeldvorming en niet op wetenschappelijke materie.
 

Inleefparkoer autisme

Ook ik heb meegedaan aan het inleefparkoer rond autisme.  Het is een parkoer met waar mensen in de leefwereld van mensen met autisme moet proberen in te leven.  In dat parkoer worden zowel hun sterke en zwakke kanten getoond, en vertelt hoe je die problemen het best oplost en autismevriendelijk maakt.

Een sterke kant van mensen met autisme is dat ze vlug details zien.  Dat kan soms nuttig zijn bij computerwerk, archief, enz…  Om die opdracht te verwezenlijken, moet je op een prent een verloren portemonnee vinden en dat is niet gemakkelijk.  Zelfs na 10 minuten zoeken.

Hoe (verbale) communicatie vluchtig kan zijn, wordt weergeven met gebarentaal die enkel doven en doventolken kennen.  Het woord dat uitgebeeld wordt, moet geraden worden.  Maar bijna niemand heeft het juist.  Het bewuste woord is “gefrustreerd.”

Op een tafel staan er glazen met citroenen op.  Veel mensen denken dat er citroensap hoort in te zitten, omdat er citroenen op staan.  Maar als jij proeft, blijkt het appelsap te zijn.  Dat klopt niet geheel met de context, want er staan geen appels op de glazen maar citroenen.  Dus klopt het plaatje voor veel autisten niet, omdat er een ander soort fruitsap in zit dan wat er op het glas staat.

Een woord of gebaar kan meerdere betekenissen hebben en dat hangt af van de context.  Daar hebben veel mensen met autisme ook moeilijkheden mee, omdat zij een betekenis met een link of ander woord associëren terwijl hij niet zo is.  Dat spel wordt gespeeld aan de hand van een vrouw die een gebaar uitbeeldt, en de betekenissen in verschillende landen moet linken en dat komt anders uit.  In het ene land kan datzelfde gebaar prima betekent en elders f*ck you.

Over het algemeen zijn het leuke en interessante weetjes over autisme weten te komen, aan de hand van realistische opdrachten.  Maar ze zijn moeilijker dan je denkt, want niet iedereen kan die problemen oplossen.

Ten slot
Ondanks het mooie weer en de leuke activiteiten binnenshuis, is het toch een geslaagde dag.  Autisme wordt hier in een positieve sfeer vastgelegd door iedereen!  Dus alle sterke kanten van hen komen naar boven, en iedereen praat en groet tegen elkaar.  Zowel mensen met als zonder autisme!

take down
the paywall
steun ons nu!