Verslag, Nieuws, Wereld, Economie, Wist je dat -

Wist je dat? Onthutsende cijfers over de eurocrisis

Het begint stilaan op een systeemcrisis te lijken. De economie draait vierkant, de sociale malaise neemt hand over hand toe en de politieke wereld maakt er een puinhoop van. Dit kan zo niet blijven duren.

zaterdag 26 mei 2012 19:25
Spread the love

De afgelopen 14 maand zijn er in Syrië volgens de VN 9.000 doden gevallen. Dat is veel, maar wist je dat er in diezelfde periode in Honduras en El Salvador samen zo’n 13.400 dodelijke slachtoffers vielen? Dat is verhoudingsgewijs 2,4 maal zoveel. In Mexico vielen tijdens de eerste drie maanden van dit jaar al meer dan 5.000 doden in de drugsoorlog. In Honduras alleen al werden sinds 2010 24 journalisten vermoord. Sancties, veroordelingen noch waarnemers.

Julian Assange, de stichter van WikiLeaks, verblijft momenteel in Groot-Brittannië. Binnenkort valt de uitspraak over de vraag of hij zal uitgeleverd worden aan Zweden i.v.m. een vermeend seksschandaal. Maar wist je dat indien hij zich kandidaat zou stellen voor de senaat in zijn thuisland Australië, hij heel waarschijnlijk verkozen zou worden? Een kwart van de kiezers is bereid voor hem te stemmen.

Zoals gekend heeft de bank Morgan Chase de afgelopen weken zo’n slordige twee miljard dollar verlies geleden. Maar wist je dat zijn topman Jamie Dimon, nog niet zo lang geleden tekeer is gegaan tegen de ‘buitensporige regels’ in de financiële wereld? En wist je dat hij vorig jaar een vergoeding kreeg van 23 miljoen dollar?

De grote bedrijven betalen in België amper belastingen, nog geen 4%. Dat is uiteraard immoreel en verwerpelijk. Maar wist je dat dit ook economisch gesproken onverstandig is? Zo hebben economen voorgerekend dat de ideale aanslagvoet zo’n 36% procent bedraagt.

Andere economen kwamen tot de vaststelling dat grote ongelijkheid tot politieke onstabiliteit leidt en op langere termijn ook economisch ongunstig is. Zij pleiten daarom voor een progressieve belasting op kapitaal. Het hele systeem moet blijkbaar heel sterk aan het wankelen zijn, dat zelfs The Economist daar nu ook voor pleit.

Te zien aan het verloop van de eurocrisis blinken de politici in Europa niet uit in slagvaardigheid. Maar in de VS is het al niet veel beter. De twee partijen zitten elkaar voortdurend in de haren en krijgen amper nog een begroting goedgekeurd. De CEO’s in de VS hebben er hun buik van vol. Ze hebben een hoge dunk van zichzelf, maar wist je ook dat ze met veel bewondering kijken naar de communistische partij van China? Liefst 64 procent beschouwt het leiderschap van de CCP als efficiënt in de aanpak van economische en politieke uitdagingen. Dat is bijna het dubbele van de score van de president van de VS (33 procent) en een veelvoud van die van het Congres (5 procent).

De exit van Griekenland uit de euro komt steeds dichterbij. Wist je dat de Grieken al zo’n 30 procent van hun spaargeld hebben afgehaald. Dat is meer dan de ‘run op de banken’ in Argentinië destijds. De meeste buitenlandse banken hebben de ‘Griekse schulden’ afgeschreven en het verstrekte krediet aan Griekse banken is in vergelijking met 2010 tot een derde herleid. Ze zeggen het nog niet openlijk, maar de meeste grote Europese banken hebben een zogenaamd ‘plan C’ en doen al het noodzakelijke om zich voor te bereiden op een eventuele exit.

Wist je dat de Europese Centrale Bank met één pennentrek de Grieken kan dumpen, simpelweg door de geldkraan dicht te draaien? Het is bijna niet te geloven, maar het zijn een stel niet verkozen technocraten die over het lot van miljoenen kunnen beschikken zonder dat de verkozenen des volks daar greep op hebben. Misschien is de visie van de CEO’s van de VS (zie hierboven) nog zo dom niet.

Ondertussen gaat het voor de Grieken van kwaad naar erger. Wist je dat er geen geld meer is voor de terugbetaling van medicamenten? Patiënten moeten nu de volle pot betalen. Door de besparingen zijn nu ook zo’n 163 essentiële medicamenten niet meer verkrijgbaar in de apotheken. Wist je dat de Grieken nu zoals in veel derdewereldlanden, hun medicamenten zelf moeten meebrengen als ze opgenomen worden in een ziekenhuis? Ook ‘dure’ ziektes, zoals genetische afwijkingen, worden niet meer terugbetaald door het ziektefonds. Naast de schuldenlast zal ook de dodentol in de komende jaren ongetwijfeld toenemen.

Spanje gaat helaas dezelfde richting uit. Spaanse banken hebben in de bouwsector nog voor 300 miljard euro aan leningen staan, waarvan 180 miljard (60 procent) als problematisch worden beschouwd, een gigantisch bedrag. Sinds mei van vorig jaar is de Spaanse beurs gekelderd met 38 procent, de bankenaandelen tuimelden zelfs 44 procent omlaag. De laatste vier jaar hebben drie miljoen Spanjaarden hun job verloren en het dieptepunt is absoluut nog niet in zicht, integendeel.

De miserie neemt merkwaardige proporties aan. Jaarlijks proberen duizenden Afrikanen Spanje illegaal binnen te geraken op zoek naar een beter leven. Maar wist je dat enkele weken geleden de eerste illegale Spanjaarden in Algerije werden opgepakt en terug werden gebracht naar hun land van herkomst? Ondertussen klaagt het VN-comité voor economische, sociale en culturele rechten (CESCR) de besparingsmaatregelen in Spanje aan, omdat die vooral de zwakkeren in de samenleving treffen. Enig lichtpunt is dat de beweging van de indignados op een groeiende steun kan rekenen bij de bevolking: 68 procent staat achter hun eisen, bij de jeugd is dat zelfs 75 procent.

take down
the paywall
steun ons nu!