Verslag, Nieuws, Samenleving, Politiek, België, ABVV, Vakbonden, Sociaal protest, Mark Selleslach, Zorgsector, Monica de coninck, LBC -NVK, Sociaal akkoord, Jan-Piet Bauwens, Fatiha Dahmani -

Zorgsector wil dat Monica De Coninck haar werk doet

BRUSSEL - Een duizendtal vakbondsmilitanten uit de zorgsector trok donderdag naar minister van Werk Monica De Coninck (SP.A). De zorgsector is het beu al twee jaar te moeten wachten op een sociaal akkoord. "De regering was snel met het beperken van de brugpensioenen en de minister was nog sneller met het verlagen van de werkloosheidsuitkeringen, maar een oplossing van ons dossier blijft uit."

donderdag 24 mei 2012 19:40
Spread the love

De actie van donderdag was de tweede in een reeks geplande acties voor een nieuw sociaal akkoord waarin de arbeids- en loonvoorwaarden voor de zorgsector worden vastgelegd. De actie gaat nu om een nieuw federaal sociaal akkoord voor de werknemers in de rust- en ziekenhuizen, de revalidatiesector en de thuisverpleging.

Zo’n akkoord wordt normaal gezien om de vijf jaar afgesloten. Het laatste akkoord is dat van 2005-2010. De werknemers wachten nu al twee jaar op een nieuw akkoord.

De Vlaamse non-profitsector: de opvoedingssector, de kinderopvang, de gezinszorg, de beschuttende en sociale werkplaatsen en de socio-culturele sector heeft afgelopen december wel een sociaal akkoord kunnen bereiken.

Regering wil niet aan tafel

“We vragen een aantal zaken die de loon- en arbeidsvoorwaarden van het personeel in de zorginstellingen moeten kunnen verbeteren en dat kost geld. Maar zelfs over een aantal voorstellen die niet veel kosten, weigert de overheid rond te tafel te zitten”, zegt Fatiha Dahmani, secretaris van de LBC, de bediendecentrale van het ACV.

“Het invoeren van functieklassificatie waarbij de verschillende functies gewogen worden en wordt nagegaan of de lonen nog actueel zijn. Volgens verantwoordelijkheid, onregelmatige werkuren en het zware werk die een verzorgster in een rusthuis presteert, krijgt ze te weinig loon”, aldus Dahmani.

“De koopkrachtverhoging en een verhoging van de eindejaarspremies naar een dertiende maand zijn andere eisen. Die hebben we ook bereikt voor de collega’s van de Vlaamse non-profitsector. Het zijn eisen van meer dan tien jaar oud.”

“Daarnaast is er de tweede pensioenpijler (het collectief pensioensparen). In het vorige akkoord was een budget voorzien tot 2010. Zonder garantie op een blijvende financiering kom je in de problemen met je pensioenverzekering. En dat In een sector waarin men al zo weinig verdient”, zegt Dahmani.

“De regering wil voor personeel maar 40 miljoen euro vrijmaken. Peanuts voor zo’n belangrijke sector. Daarmee ga je de vergrijzing niet oplossen. Veel collega’s gaan binnenkort op pensioen, maar er is geen werkgelegenheidsplan. We hebben een plan nodig dat de loon- en arbeidsvoorwaarden in de sector aantrekkelijker maakt”, aldus Dahmani.

Niet besparen in zorgsector

De regering schermt volgens Dahmani met de crisis om niet in te gaan op de eisen van de non-profit. “Investeren creëert jobs, welvaart en welzijn. Besparen is zeker niet aan de orde in deze sector”, klinkt het.

Jan-Piet Bauwens, federaal secretaris voor het ABVV in de social profitsector: “Dit is de zoveelste actie. Onze eisenbundel ligt al meer dan twee jaar op tafel. Dus minister De Coninck weet perfect waarover het gaat. We willen één ding: een akkoord. Banken redden, gaat snel, maar een sector in nood daar wil men geen extra inspanningen voor doen.”

Een vakbondsdelegatie werd ontvangen op het kabinet-De Coninck. Na overleg kwam Mark Selleslach, nationaal verantwoordelijke van LBC-NVK Non-Profit, aan de betogers melden dat De Coninck er niet was. “Ze is in Tunis om de dialoog op te starten, terwijl een sector met 300.000 mensen voor haar deur staat.”

“Monica houdt zich bezig met clichés”

De federale minister van Werk is normaal gezien bevoegd voor werk, maar De Coninck houdt zich volgens Selleslach vooral bezig met clichés: “Door bijvoorbeeld te stellen dat de zorgsector helemaal geen zware beroepen telt.”

Hij riep de minister op om haar verantwoordelijkheid te nemen en vroeg de militanten om volgende week weer present te zijn voor een nieuwe actie. “De minister zal hier niet mee wegkomen, we zullen blijven actievoeren tot er een akkoord is”, aldus Selleslach. De volgende actie is gepland voor donderdag 31 mei.

take down
the paywall
steun ons nu!