Ons kent ons
Intercultureel samenleven, Rode Kruis, Suriname -

Ons kent ons

donderdag 24 mei 2012 12:07
Spread the love

In Suriname heeft iedereen recht op een stuk grond. Je kan het voor 99 jaar leasen van de overheid. Het opeisen van dat recht gaat echter wel wat vlotter als je mensen kent bij de overheid. Als je niemand kent, zal je misschien 99 jaar moeten wachten om je stukje grond in handen te krijgen.

Echter, als de echtgenoot sterft, moet de vrouw des huizes dat stukje grond opnieuw aanvragen, en heel veel mensen weten dat niet. Het  gebeurt dus nogal eens dat na het verstrijken van de termijn een ambtenaar aan de deur staat en de stomverbaasde vrouw des huizes meedeelt dat de grond niet meer van haar is.

Gelukkig kan ze bij haar broer terecht, alhoewel de twee andere zussen met hun drie kinderen daar ook al inwonen. Maar what to do, geld om een huis te huren is er niet en protesteren bij de overheid brengt gegarandeerd niets op.

Mensen kennen is heel erg belangrijk in de Caraïbische landen. In de eerste plaats natuurlijk om aan een job te komen. Maar niet alleen dat. Bij de bank gaat het heel wat vlotter als je iemand kent. Het kan twee dagen duren voor je rekening wordt geopend in plaats van twee weken.

Een visum krijg je heel wat sneller als je iemand kent bij Buitenlandse Zaken. Een postpakketje geraakt sneller in Nederland als je iemand kent bij de Post. Een document voor je onderzoeksstudie zal je misschien krijgen in plaats van het te moeten kopen.

Soms word je uitgenodigd voor vergaderingen, niet omdat je een rol kan vervullen in die vergadering, maar omdat je die dag aanwezig bent in hetzelfde kantoor en alle gasten mogen meeluisteren naar de stand van zaken van het project.

Je leert dat je zo’n uitnodiging absoluut niet kan weigeren en dat je twee uur geduldig moet meeluisteren naar een verhaal dat je maar half begrijpt. Je leert dat niet alles functioneel moet zijn en respect voor de gewoonten en de cultuur even belangrijk is als het op tijd indienen van het rapport. Je leert vooral om geduldig en zen te zijn en wat vandaag niet lukt, morgen ook kan.

Groetjes uit de prachtige Caraïben!
Mieke

Mieke ondersteunt het Surinaamse Rode Kruis bij hun programma’s ter voorbereiding van rampen.

take down
the paywall
steun ons nu!