Spinvis komt naar Boterhammen in het Park
Verslag, Nieuws, AFF, Muzieknieuws, Spinvis -

LuisterPost: Muzieknieuws 24 05 2012

Nieuws van de afgelopen dagen met onder meer het overlijden van Donna Summer en Robin Gibb, de extra milieuvriendelijke aanpak van het Genkse AFF-festival, cd- en concertaankondigingen en een reeks van legale downloads, mixtapes, albumstreams... plus videoclips van Sigur Ros en School Is Cool.

donderdag 24 mei 2012 08:38
Spread the love

Discohelden overleden
Ze beheersten de seventies, elk in hun eigen segment van de disco: Donna Summer en Robin Gibb, lid van de Bee Gees. Maar het overlijden van Donna Summer maakte duidelijk het meeste reacties los. Eén daarvan geeft treffend weer hoe de geschiedenis altijd moet herschreven worden. Het is de tekst van David Hepworth op de site van het Britse blad The Word. We voegen er ook aan toe dat we Donna Summer live een meer dan uitstekende zangeres vonden en dat ‘I Feel Love’ tot vandaag elke deejay-set totaal kan doen sporen. Of hoe de vreemde combinatie van een soulpopzangeres (herinnert er zich iemand nog haar eerste hit ‘The Hostage’?) en een Italiaanse synthesizerfreak (Giorgio Moroder) nog steeds niet verouderd is. Summer scoorde een reeks van grote hits, waaronder ‘State Of Independance’ waarin het koor (met Michael Jackson, Lionel Richie, Dionne Warwick, Quincy Jones, Stevie Wonder, Christopher Cross…) schijnbaar ‘Ze komen niet, ze komen wel’ zingt.

AFF voor het milieu
Op 3 en 4 augustus vraagt het AFF-festival (Genk) de bezoekers om te betalen met gerecycleerde grondstoffen. Een toegangskaartje krijgt de festivalganger door gebruikte batterijen of afgedankte zaklampen in te leveren. Partner van de actie is batterij-inzamelorganisatie Bebat. Het Absolutely Free Festival is – zoals de naam al zegt – een gratis festival. Alleen wil AFF de festivalbezoekers op een leuke, positieve wijze duidelijk maken dat gratis niet gratuit is. Het festival mag dan geen toegangsgeld vragen, omdat het op binnen- en buitenlandse kwaliteitsbands mikt, loopt de reële ticketwaarde al snel in de tientallen euro’s. AFF vraagt in 2012 van de festivalbezoekers geen harde euro’s, maar wel een kleine inspanning. Heel concreet: wie drie lege batterijen dropt in de Bebat-containers aan de ingang van het feestterrein, mag tijdens de twee festivaldagen gratis binnen. Breng je geen batterijen mee? Dan is er een alternatief waar de natuur ook beter van wordt. Je kan aan de toegang tot het AFF-festivalterrein ook een stukje natuurgebied van Natuurpunt sponsoren. Daar betaal je drie euro voor. Het op die wijze ingezamelde geld gaat volledig naar Natuurpunt. De natuurorganisatie zal het bedrag gebruiken voor de ontwikkeling van het nieuwe uitgestrekte natuurgebied Bichterweerd aan de Maas in Dilsen-Stokkem. Met amper drie euro helpt iedere festivalbezoeker om telkens 20 vierkante meter natuur te doen floreren.

Concertaankondigingen

De affiche van Couleur Cafe is nu compleet. Daarom hier de volle line-up per dag en per podium.

Vrijdag 29 juni 2012
Titan: Psy4 De La Rime – Magic System – Jessie J – Erykah Badu
Univers: Collie Buddz & New Kingston – Nas – Sharon Jones & The Dap-Kings  – Lee Perry & Omar Perry alongside Adrian Sherwood & The HomeGrown Band
Phoenix: Boban I Marko Markovic Orkestar – Imany – Tinariwen – Joshua
Move: Sarah Ferri  – The Excitements – OPMOC  – Son Of Kick
Dance Club: Dansworkshops van 17u45 tot 23u15 met afsluitend DJ Radio Desperado

Zaterdag 30 juni 2012
Titan: Admiral T – Gentleman – De La Soul – Sean Paul
Univers: Caravan Palace – Le Peuple de l’Herbe – Ruzzo & Roldan (Orishas) – Chinese Man – The Subs
Phoenix: La Chiva Gantiva – Beverly Jo Scott – Jali – Bomba Estéreo
Move: Kaer  – Sarah Carlier  – Asham meets Collieman  – DJ LumberJahk  – Mokoomba
Dance Club: Dansworkshops van 16u45 tot 23u15 met afsluitend DJ GrassMat

Zondag 1 juli 2012
Titan: Zebda – Gogol Bordello – Ben l’Oncle Soul – Stephen Marley
Univers: Orquesta Buena Vista Social Club feat. Omara Portuondo – Brigitte – Ayo – Public Enemy
Phoenix: Sebastian Sturm – The Peas Project – Childish Gambino – Hypnotic Brass Ensemble – General Elektriks
Move: Madé J  – Joshua Alo  – Les Boukakes – DJ Gaetano Fabri ft. Renaud Crols
Dance Club: Dansworkshops van 16u45 tot 22u45 met afsluitend
Kumbia Beats

Boomtown (Gent) laat weten Kapitan Korsakov, Wallace Vanborn, The Hickey Underworld, Marco Z, School is Cool, Great Mountain Fire, ‘t Hof van Commerce, Kira Kira, Vive La Fête, The Budos Band, Orchestra of Spheres aan de affiche toegevoegd te hebben.

Het AFF-festival (3 en 4 augustus, zie hierboven) kondigt een aantal sterke nieuwe namen aan: Wolf People, Get Cape. Wear Cape. Fly, Sleep Party People, Head Full of Flames.

Boterhammen in het Park – het gratis middagfestival in het Brusselse Warandepark – kleurt eind augustus in met Spinvis, Tourist, Het Zesde Metaal, Roosbeef, Polk, Soetkin Collier, Lieven Tavernier & White Velvet, De Held, Guido Belcanto en Mira. Boterhammen heeft een avondzusje dat Feeërieën heet en in het Warandepark Dez Mona feat. BOX: Sàga, Black to Comm, Cold Specks, Spookhuisje, Biosphere, Philip Jeck, BJ Nilsen, en op de laatste avond Tommigun, Love Like Birds presenteert. Van 27/8 tot 31/08.

In het aanbod voor het najaar valt onder meer Squarepusher op 4 oktober en op 18 oktober Fence, allebei in de AB, op.

De Gentse Handelsbeurs verwelkomt dan weer Tom Mcrae op 17 oktober, terwijl Spain op 6 december naar de Handelsbeurs komt.

Op 12 november komt Luz Casal naar het koninklijk circus, u kent haar stem van diverse Almodóvar-films.

Nu uit (en de moeite)

Best Coast  – The Only Place
Opvolger van Crazy For You  toont aan dat het duo nog een pak beter geworden is.

The See See – Fountayne Mountain
Psychpop van de bovenste plank, vinylversie in een zucht uitverkocht

Mount Eerie – Clear Moon
Opnieuw een erg krachtige plaat vol verwoestende schoonheid.

Joey Ramone – …ya know?
Verzameling van demo’s en rondslingerende opnamen. Niet slecht!
http://www.rollingstone.com/music/news/album-premiere-joey-ramones-posthumous-ya-know-20120515

Saint Etienne – Words and Music by
De combinatie van Sarah Cracknells stem en de droompop van Bob Stanley en Pete Wiggs zal de synthpopliefhebbers eens te meer bekoren.

Soulsavers – The Light The Dead See
Met vocalen van Depeche Modes Dave Gahan.

Grinderman – 2 RMX
Collectie remixen en demo’s, maar alleen al de moeite voor die ene track waarop Grinderman samen met Robert Fripp (King Crimson) speelt. Verder remixen van onder meer A Place to Bury Strangers, UNKLE, Josh Homme, Cat’s Eyes, Barry Adamson en Andrew Weatheral.

Downloads

Afghan Whigs, de band van Greg Dulli, brengen hun eerste single in een half decennium uit en hij valt gratis te downloaden op hun website. De groep komt trouwens naar Pukkelpop en het koninklijk circus (maar dat concert is al uitverkocht).
Wie er ook naar Pukkelpop komt is het Britse luide gezelschap Enter Shikari. Zij hebben net een vijfdelige gratis live-EP uit.

Het I’ll Be Your Mirror-festival heeft een meer dan 2 uur durende mixtape op soundcloud geplaatst. Het begint bij Slayer en Mogwai om dan verder breed uit te waaien en zelfs Siskiyou vindt hier een plaatsje, naast vele anderen.
Download en de tracklijst hier.

Een heel fijne download voor reggae- en dubliefhebbers is de Optimo Mix van producties van de Britse producer Adrian Sherwood. Van Optimo is er ook een excentrieke, maar heel fijne ‘astral jazz’-mixtape.

Geen download, maar wel de hele stream van de nieuwe –zaterdag te verschijnen – cd van Sigur Ros kan je nu hier vinden en voor de meer visueel ingestelde liefhebbers is er hier een video van één van de songs van die plaat.

We mogen u zeker ook niet de nieuwe video van School Is Cool onthouden: ‘The Underside’, een werkstuk van Wannes Destoop, de regisseur van Badpakje 46, de kortfilm die vorig jaar in Cannes bekroond werd.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!