Nieuws, België -

Crossing, muziektheater met Roma-jongeren

Roma-jongeren in Brussel: wie zijn ze, en wat doen ze? Net als andere jongeren groeien ze op, en ontdekken ze zichzelf en de wereld. En die wereld is hen niet altijd genegen. Het is een proces van vallen en opstaan, van zoeken en beleven. Maar ze willen zich tonen, zichtbaar worden. Deze stad is ook de hunne.

donderdag 24 mei 2012 12:44
Spread the love

Regisseur Kris Kaerts zet ze op een podium. Hij maakte met de Roma-jongeren (en hun studiekompanen) van Vormingscentrum Foyer een theatervoorstelling. Maar niet met hen alleen: wat oorspronkelijk begon als een bescheiden theaterworkshop deinde dit voorjaar uit tot een participatief traject met diverse partners en interessante uitlopers.

Van straffe muzikale omkadering over een kruisbestuiving met een opleiding podiumtechnicus (De Pianofabriek, Sint-Gillis) tot Vlaamse studenten beveiligingstechnieken uit het Atheneum van Geraardsbergen, en ook verrassende gastartiesten die de crew kwamen versterken. De verschillende uitwisselingen openden op en rond het terrein nieuwe deuren – en passies.

Crossing: muziektheater met Roma-jongeren op 31 mei, 1 en 2 juni – Begijnhofkerk Brussel

Er werd niet toevallig gekozen voor een theater op locatie. Geen veilige haven in een bestaande cultuurtempel met een vast publiek, maar wel in de Brusselse Begijnhofkerk. Daar waar een paar jaar terug nog maandenlang mensen zonder papieren kampeerden. Daar waar thuislozen het theaterstuk Kaputt! opvoerden, ook in een regie van Kris Kaerts. Podia en tribunes, geluid en licht, decor en sanitair: het dient allemaal aangesleurd, opgebouwd en weer gedemonteerd. Leerzaam, boeiend. Een totaal-project.

En ook het publiek wordt anders dan anders: diverser, ongetwijfeld ook representatiever voor deze grootstad dan in traditionele theaterzalen. Zelfs de scène wordt opengegooid, want ook het voorplein aan de Begijnhofkerk wordt in de voorstelling betrokken: een rendez-vous surprise als warm onthaal voor al wie op tijd komt (vanaf 19 u 30).

En dan met z’n allen om 20 u 30 in stoet naar binnen voor het eigenlijke muziektheater. Opleiders en vormingswerkers gaan vervolgens mee voorop in de kwetsbaarheid van een publieke voorstelling. Daar nemen de Roma-jongeren het over. Van Márquez’ 100 jaar eenzaamheid tot ’Begraaf me rechtop’ van Isabel Fonseca: zigeuner is géén scheldwoord.

Meertalige voorstelling met boventiteling.

Op donderdag 31 mei, vrijdag 1 en zaterdag 2 juni brengen de Roma-jongeren samen met een kwintet klasse-muzikanten in de Begijnhofkerk te Brussel de voorstelling ‘Crossing’. Telkens  vanaf 19 u 30 (pleingedeelte) en 20 u 30 (kerkgedeelte).

Info en tickets: 02 411 74 95. Kijk ook op de blog www.crossing.tk
 

take down
the paywall
steun ons nu!