Nieuws, Cultuur, Lokaal, Antwerpen, Antwerpen-Zuid, Beeldende kunst, Galerie Ludwig Trossaert, Paul Alexander van Rij, Andrea Cagnetti, Sketches on Marble, Materia Nova -

Onopzettelijke toevalligheden en alchemie op het Antwerpse Zuid

ANTWERPEN – Met de Italiaanse kunstenaar Andrea Cagnetti en de Nederlandse structuralist Paul Alexander van Rij heeft galerie Ludwig Trossaert een nieuwe tentoonstelling opgezet die vooral opvalt door de ontroerende schoonheid die beide kunstenaars aan het publiek presenteren.

dinsdag 22 mei 2012 10:55
Spread the love

Materia Nova

De titel van de tentoonstelling verwijst naar het meesterwerk van Dante – Vita Nova 1293-1295, als uitdrukking van de innerlijke herbronning van de kunstenaar.

En net als bij Dante markeert ‘Materia Nova‘ een belangrijk keerpunt in de creatieve weg van Andrea Cagnetti die voor deze expositie de beslissing nam om zijn ijzeren sculpturen voor te stellen aan een groter publiek, want tot op heden waren deze gereserveerd voor een selecte groep kunstverzamelaars. Een primeur dus.

Renaissance

Andrea Cagnetti is een oude ziel, een man van de Renaissance, die ervoor heeft gekozen om een hermetisch leven te lijden in zijn woonplaats Corchiano, een dorp gebouwd op de ruïnes van de legendarische Etruskische stad Fescennia, niet ver van Rome.

Een groot deel van zijn leven werkte hij aan de studie van oude alchemistische teksten en de klassieke Griekse en Latijnse bronnen, maar ook aan de kunst van ijzer- en edelsmeedkunst, in aanvulling op het bestuderen van oud aardewerk.

Zijn jarenlange onophoudelijke experimenten en onderzoek leiden hem naar een reeks van kunstwerken, zoals technisch optimale gouden juwelen verkregen door middel van 3.000-jaar-oude technieken en ruwe opzettelijk onafgewerkte en buitengewoon avant-gardistische metalen sculpturen.

Hoewel deze twee vormen wel uitersten lijken en schijnbaar onverenigbaar, zijn ze in werkelijkheid verbonden door dezelfde rode draad, namelijk het omdraaien van het proces van de alchemist, die na te hebben gewerkt met het meest sublieme materiaal, wil herontdekken hoe de nederige oorsprong van de betrokken materie er uitzag.

Cagnetti doet dit met de diepe overtuiging dat alle kleine deeltjes die deel uitmaken van de kosmos worden opgeslorpt door een leegte, en daar liggen te wachten om opnieuw in een universele mal te worden gegoten.

Cagnetti’s werken werden tentoongesteld op verschillende internationale exposities waarvoor hij wereldwijd lovende kritiek heeft ontvangen. Zijn werken zijn in het bezit van belangrijke kunstverzamelaars en musea.

Structuren van Onthechte Materie

Paul Alexander van Rij focust zich op structurele kunst. In zijn laatste tentoonstelling in België ‘Sketches on Marble‘ in 2009 was hij al erg bezig met een structuur te leggen in zijn werk die deed denken aan andere materialen. Ze waren echter vooral suggestief, niet zozeer fysiek.

In deze tentoonstelling is er echter geen enkele vorm van suggestie meer. Wat we zien lijkt echt een transformatie. De structuren zijn die van verroeste platen, beslagen lood, bewerkt leder en aan elkaar gespijkerd drijfhout. Ook de fysieke structuur op het doek, dik gespekt met materie, reikt volledig nieuwe materialen aan.

Bach

Een aantal werken zijn veel kleurrijker dan drie jaar geleden en vooral ontloken uit de inspiratie die opborrelde bij het beluisteren van de cellosuites van Bach. Deze meer kleurrijke werken, waar bijna op experimentele manier wordt onderzocht hoe de gelaagdheid van de kleurbewegingen boven en in elkaar schuiven, om dan weer terug afstand te nemen van de objectieve realiteit, zorgt ervoor dat elk werk karaktervol een eigen en unieke plaats in de tentoonstelling inneemt.

Ontheemd

Toch kan je de nieuwe werken van Paul van Rij in deze tentoonstelling in drie groepen verdelen. Er zijn de materiewerken die bijna monochroom een andere structuurwereld tot leven laten komen. Dan zijn er de meer kleurrijke werken die muzikale tonen op een visuele manier voorstellen en tot slot de werken die de illusie van verroest en verweerd wrakhout oproepen.

Maar alle werken hebben, zoals de titel suggereert, iets ontheemds. Ze hebben zich onttrokken aan de vorm en structuur van de voorwerpen die ze nooit zijn geweest, maar ondertussen zijn geworden.

Een tentoonstelling waarbij de kunstenaar als alchemist het oude materiaal herschept tot illusie van een vergankelijk verleden dat gesublimeerde echo’s in de geest nalaat.

Deze dubbeltentoonstelling is een streling voor het oog, waarbij de onopzettelijke en toevallige ontmoeting van beide kunstenaars in één expositieruimte voor een bijzonder aangenaam extraatje zorgt.

Praktisch:

Andrea Cagnetti – Materia Nova – Paul Alexander van Rij – Structuren van Onthechte Materie –Galerie Ludwig Trossaert – Museumstraat 29, 2000 Antwerpen – Van vrijdag 18 mei tot en met zaterdag 9 juni 2012 – Gratis toegankelijk van woensdag tot zaterdag van 14 tot 18 uur. Gesloten op feestdagen.

take down
the paywall
steun ons nu!