Bij Akabe Lint wordt ieder jaar alles in het werk gesteld om voldoende leiding aan te trekken. (foto: Akabe Lint)
Nieuws, Samenleving, België, Stampmedia, Scouts, Jeugdwerk, Personen met een handicap, Watmet, Leiding, Akabe, Personen met een beperking -

Nijpend tekort aan leiding bij Akabe

Akabe is een afdeling van Scouts en Gidsen Vlaanderen die zich richt op kinderen en jongeren met een beperking. Veel van de groepen zitten met de handen in het haar. Elk jaar is het een strijd om voldoende gemotiveerde mensen voor de leiding te vinden.

dinsdag 22 mei 2012 15:25
Spread the love

Scouts en Gidsen Vlaanderen wil kinderen en jongeren met een handicap een volwaardige plek in het jeugdwerkaanbod bieden. Iedereen heeft recht op spel en plezier, ongeacht beperkingen van welke aard dan ook.

Leiding gezocht

Met Akabe vinden kinderen en jongeren met een fysieke of mentale beperking een plaats in het klassieke jeugdwerk. Bij de Akabeafdeling van de scouts van Lint zijn zowel mentaal als fysiek beperkte jongeren welkom.

Floor De Mol is één van de vijf enthousiaste leiders. De groep telt vijftien leden, een aantal dat best valt te bolwerken met z’n vijven. Toch moeten ze in Lint elk jaar weer op zoek naar nieuwe leiding.

“Vorig jaar gaven vijf van de zes toenmalige leiders aan na dat jaar te willen stoppen. Toen zijn we druk op zoek gegaan naar nieuwe leiding met affiches, flyers, via de sociale media en nog veel meer. Op al die publiciteit hebben we toen slechts één reactie gekregen. Die jongen staat wel nog steeds bij ons in de leiding. De overige vier leiders komen uit Scouts Lint zelf, want niemand wil dat Akabe Lint ermee zou moeten stoppen”, zegt De Mol.

Vooroordelen

Voor de Lintse Akabe is het bang afwachten of het volgend werkjaar weer zo lastig wordt. Redenen waarom het moeilijk is om geschikte leiding te vinden, zijn uiteenlopend.

De Mol: “Voor sommigen is het gewoonweg geen aantrekkelijk idee om met gehandicapte kinderen en jongeren te werken. Anderen zijn bang dat Akabe-leden te traag of te loom zijn. Nog anderen willen zich niet verplicht voelen jarenlang in de leiding te moeten blijven.”

Bij ‘t Kruierke in Balen beamen ze deze vooroordelen. “Akabe is heel verschillend van traditionele scouts, maar tegelijkertijd is het net hetzelfde”, zegt Steffi Geuens. Veel mensen denken dat wij enkel rustige activiteiten doen en dat onze leden niet veel in hun mars hebben, maar dat klopt niet. Wij ravotten ook, houden trektochten, organiseren bosspelen en gaan op kamp.”

Aanbod dekt vraag niet

In september vliegt ‘t Kruierke er weer in, met een vernieuwde werking. Voordien hanteerde de groep geen leeftijdsgrens. “De mentale leeftijd ging tot 21 jaar, maar de fysieke leeftijd van sommige van onze leden liep op tot meer dan 60 jaar. Door het tekort aan begeleiders trekken we in september de leeftijdsgrens van 21 jaar door voor zowel de mentale als fysieke leeftijd”, zegt Geuens.

Daardoor ziet ‘t Kruierke het ledenaantal dramatisch slinken en starten ze met minder dan een vijfde van hun originele ledenaantal.

Actieve en creatieve leden

Zowel in Lint als Balen proberen ze de vooroordelen weg te werken door de leiding van de traditionele scoutswerking bij de activiteiten te betrekken. “Zo kunnen ze zien dat Akabe helemaal niet traag en vermoeiend hoeft te zijn. Onze leden zijn ook actief en creatief”, zegt De Mol.

Ook in Balen wordt toenadering gezocht. “Wij werken regelmatig samen met de scouts van Mol en daar krijgen we altijd heel leuke reacties op”, zegt Geuens.

Leiding geven bij Akabe is dus de moeite waard. De Mol: “Het mooiste aan Akabe vind ik hoe onze groep, in al z’n verscheidenheid, toch zo enorm samenhangt. Hoe onze leden elkaars beperkingen proberen te compenseren. Dat is heel fijn om te mogen meemaken. Ik denk dat Akabe de tak is waar het minst geroddeld en geruzied wordt. En niet te vergeten, als Akabe-leiding kom je vaak in heel grappige situaties terecht.”

© 2012 – StampMedia

take down
the paywall
steun ons nu!