Verslag, Nieuws, Wereld, IAO -

IAO waarschuwt voor ‘Verloren Generatie’

In de Europese Unie is 18 procent van de jongeren werkloos. Daarnaast zijn er ook nog eens twee miljoen jongeren die zich door de uitzichtloosheid van de crisis uit de arbeidsmarkt terugtrokken. Dat staat in het alarmerende rapport 'Mondiale werkgelegenheidstrends voor jongeren 2012' van de IAO.

dinsdag 22 mei 2012 09:27
Spread the love

Wereldwijd is 12,7 procent van de jongeren werkloos. In totaal gaat het om 75 miljoen jonge mensen of vier miljoen meer dan toen de crisis uitbrak in 2007. Die hoge cijfers zorgen er voor dat veel jongeren de zoektocht naar een job opgeven of blijven hangen in het onderwijssysteem.

Als je die jongeren meetelt, bedraagt de werkloosheid zelfs 13,6 procent. In Europa alleen al trokken 2 miljoen jongeren zich terug uit de arbeidsmarkt.

Meer dan 15 procent van de jongeren in Bulgarije, Italië, Ierland, Letland, Roemenië en Spanje is ‘NEET’ (neither in employment nor in education or training). Zij werken niet en volgen al evenmin een opleiding of vorming.

De Internationale Arbeidsorganisatie is niet mals voor het huidige beleid binnen de Europese Unie en andere landen die een strak saneringsbeleid volgen. “De jeugdwerkgelegenheidscrisis kan alleen maar bedwongen worden als zowel het macro-economische- als het groeibeleid zich richten op het scheppen van werkgelegenheid voor een duurzaam banenherstel, en het investeren in jongerenwerkgelegenheid. Voor een snel herstel van de jeugdwerkgelegenheid voorspelt het huidige besparingsbeleid dus niet veel goeds”, aldus de IAO.

take down
the paywall
steun ons nu!