Nieuws, Wereld, NAVO-top Chicago -

Tientallen arrestaties bij NAVO-protest in Chicago

Zondag hebben in Chicago naar schatting 20.000 vredesactivisten betoogd tegen de NAVO-top. Er werd een 50-tal actievoerders opgepakt.

maandag 21 mei 2012 14:46
Spread the love

Dat heeft de politie van de stad zondagavond (lokale tijd) gemeld. Advocaten van de betogers houden het op 60 arrestaties. Bovendien zijn volgens de advocaten bij schermutselingen met de oproerpolitie 12 personen gewond geraakt. Vier agenten raakten gewond.

Duizenden actievoerders betoogden onder meer tegen de oorlog in Afghanistan. “Er is niet zoiets als een war on terror”, getuigde een veteraan van de oorlog in Afghanistan. “We voeren gewoon oorlog tegen het volk van Afghanistan.”

Een belangrijk moment van de betoging vond plaats toen een aantal gedesillusioneerde oorlogsveteranen hun medailles op straat achterlieten. Ook economische ongelijkheid was een belangrijk strijdpunt. De uiteenlopende eisen van de betogers deden de vraag rijzen of hun boodschap wel gehoord zou worden.

Vanuit verscheidene hoeken klinkt het dat de politie onnodig gewelddadig was. De woordvoerster van activistencollectief Occypy Chicago veroordeelde het “nooit geziene geweld” en getuigde dat ze de hele namiddag gewonde betogers hielp. “In dit soort land zou het beter moeten zijn”, zei een betoger. “Ze hebben het altijd maar over vrijheid en weet ik wat, maar hier staan we met duizenden ongewapende betogers tegenover politie met oproerkledij en vuurwapens. Dat is geen vrijheid.”

De rechten van actievoerders zijn in de marge van de betoging een belangrijk discussiepunt geworden. Zo werd op zondag een vijfde man opgepakt voor zogenaamd terroristische activiteiten, hoewel het niet helemaal duidelijk is wat de man precies gedaan zou hebben.

Op vrijdag werden ook drie Occupy-activisten uit Florida opgepakt. Volgens de politie waren die in het bezit van explosieve materialen en zouden ze aanslagen voorbereid hebben tegen onder meer het campagnehoofdkwartier van zittend en kandidaat-president Obama. Hun advocaten beweren dat undercoveragenten van de politie van Chicago de explosieven aangebracht zouden hebben en dat de arrestaties dienden om betogers te ontmoedigen.

Maandag, op de laatste dag van de top, vergaderen de leiders van de 28 NAVO-lidstaten over de verdere inzet in Afghanistan.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!