Antwerpen-Zuid: ‘Welkom Sinksenfoor, gore chique opgekuist’

Antwerpen-Zuid: ‘Welkom Sinksenfoor, gore chique opgekuist’

maandag 21 mei 2012 16:07
Spread the love

ANTWERPEN – Zaterdag 2 juni is het feest in de Luikstraat nabij de Antwerpse Gedempte Zuiderdokken. De opbouw van de jaarlijkse Sinksenfoor is al begonnen. Op 2 juni draait ze volop en de al jaren voor zware overlast zorgende dancings Velvet Lounge en Stereo Six (ex-Stereo Sushi) sluiten definitief de deuren. Feest voor bewoners en kermisgangers, begrafenismaal voor deze horeca met een geurtje.

De 101

In Het Laatste Nieuws zei zaakvoerder Eddy Roothaers van de Velvet Lounge en Stereo Six in de Luikstraat: “Het afgelopen half jaar kregen we zo vaak controle over de vloer, telkens na telefoontjes naar de politie uit de buurt, dat het niet meer werkzaam was. Daarom hebben we de nachtclubactiviteiten al zoveel mogelijk naar de Roxy op het Eilandje verhuisd en gooien we het roer om in de Luikstraat”.

Zo is het. Mijn buren en ikzelf zetten een bewonerscomité op en kregen steun van burgemeester Patrick Janssens (SP.A), de politie van het wijkteam, de milieu-inspectie van de stad en tal van diensten. Ondanks bedreigingen van uit de horeca en een in stand gehouden sfeertje van terreur door portiers, klanten en uitbaters tegen vooral oudere buren, zetten we door en wonnen.

Zaakvoerder Roothaers heeft gelijk. Onze talrijke – op aanraden van de politie – gevoerde telefoontjes naar het nummer 101 en de plaatselijke politie wegens zeer zware incidenten en nachtlawaai, loonden. Terrassen werden verwijderd, milieuvergunningen gecontroleerd, brandonveiligheid halveerde de ruimtes, muziekinstallaties verwijderd, extra politie ingezet, zware boetes opgelegd, …

Cocaïne + alcohol

Kortom, onze vele nachtelijke oproepen naar de dienst 101 hadden na ongeveer drie jaar resultaat. De Antwerpse media berichtten er veelvuldig over. Ik zei in Het Laatste Nieuws: “Bij momenten waren hier zoveel vechtpartijen en geluidsoverlast dat het hier net het De Coninckplein leek”.

Met dat verschil dat Antwerpen-Noord met zijn meer arme bevolking tengevolge een afwezig sociaal beleid verwaarloosd wordt, wat de aanwezigheid van problemen verklaard. Dat daar door Janssens (SP.A of ‘stadspartij) en De Wever (N-VA) om zero tolerance geroepen wordt en tengevolge het beleid sociaal uitgesloten mensen genadeloos vervolgd. Zero tolerance op het chique Zuid? Met al die BV’s en BB’s?

De constante nachtelijke herrie op het ‘bruisende Zuid’ is mede veroorzaakt door de aanwezigheid, het dealen en het gebruiken van de ‘party drug’ cocaïne in combinatie met alcohol (agressief makend mengsel) door de ‘chi-chi’ die hier met haar BMW’s en Jaguars de omgeving onveilig maakt.

Met het verdwijnen van de Velvet Lounge en de Stereo Six zijn de problemen op dit ‘bruisende Zuid’ niet opgelost. Onder meer het om de hoek van de Luikstraat aan de Waalse Kaai gelegen Café Local is een pest. “Er is dus voor de stad nog werk aan de winkel”, zei mijn buurman Ludo Trossard.

De Velvet Lounge en Stereo Six verhuizen naar het noordelijke Eilandje, met het Museum aan de Stroom (MAS) als vergaarbak van snuisterijen, een depot dat Europees niet als museum erkend wordt. De nieuwe ‘place to be’ in een stad die overgeleverd wordt aan het beton van de projectontwikkelaars.

Evenals het Zuid ooit een volkswijk, waar nu een normaal mens niets meer kan huren. De nieuwe zaak die de Velvet Lounge en de Stereo Six vervangt, heet Roxy. Gehuisvest in de ‘Shop’, het voormalig aanwervingslokaal van de scheepsherstellers. (‘Shop’) (1)

Sinksenfoor welkom!

De drugs gebruikende ‘chi-chi’ in de Luikstraat krast op, de Sinksenfoor blijft. Er ontstond grote verontwaardiging bij de buurtbewoners, Antwerpenaren en velen van buiten de stad toen elf zogenaamde bewoners van rond de Zuiderdokken naar de rechter stapten om die historische kermis te laten verbieden. Ze vingen bod. De helft van de eisers woont niet eens in de omgeving! Het gaat dus niet om omwonenden.

Eén van de grote kleppen, Ludo Vekemans, is een projectontwikkelaar. De meesten hebben ‘een zaak’ die zou lijden onder de aanwezigheid van ‘het gepeupel’ dat met anderhalf miljoen ieder jaar naar de Sinksenfoor komt.

Alhoewel de prijzen van de grote attracties niet mis zijn, blijft de Sinksenfoor een democratische gebeurtenis waar ook de kleine paardenmolens draaien, het ‘spookkot’ en de ‘botsauto’s’ open zijn. Waar de multiculturele doorsneebevolking van Antwerpen en omgeving heen trekt. Het volk dus.

De buurtbewoners van zowel de vele sociale appartementen als de eigenaars van duurdere woningen, verwelkomen de kermis, de foorkramers met hun woonwagens, hun attracties én hun roedel honden. Deze laatsten waren er al enkele jaren geleden te veel aan, ‘gevaarlijk’ volgens hen die nu de kermis willen doen verbieden. Die beestjes zijn socialer dan deze verzuurde ‘elite’.

Elke middag rond drie uur begint het feest, elke avond rond twaalf uur is het stil. Het kermisvolk integreert zich voor meer dan een maand in de buurt. Er ontstonden vriendschappen met buurtbewoners. Er ontstond een Facebookpagina ‘Antwerpen verwelkomt Sinksenfoor!’, gericht tegen de enkelen die de kermis door de rechter wilden laten verbieden.

Verhuizing naar Bokrijk

Klaas Vantomme die deze Facebookpagina organiseerde, woont op vijftig meter van de kermis, net als ikzelf. Wat de klagers vooral interesseert, is de waarde van hun vastgoed, die waarde zal nog stijgen als de Sinksenfoor verdwijnt, zegt Vantomme.

In De Morgen zei deze echte buurtbewoner: “Als het aan hen lag, was er op de Gedempte Zuiderdokken alleen plaats voor cultuur met een grote C. De cultuur van de familie Backeljau willen ze hier weg. Ik wil wonen in een buurt waar iedereen welkom is. Een beetje overlast neem ik er graag bij. Per slot van rekening wonen we in een stad. Als je dit soort overlast niet kunt verdragen, moet je maar in een dorp gaan wonen. Ik kan Bokrijk ten zeerste aanbevelen …”

Naast de bewoners, is ook het stadsbestuur tevreden met de uitspraak van de rechtbank. Burgemeester Janssens vindt het een verstandige beslissing van de rechter om de paar elitaire klagers wandelen te sturen. Hij zegt ook: “Maar het staat wel vast dat de stad een kwalitatieve invulling moet geven aan de Gedempte Zuiderdokken”.

Dat wil vooreerst zeggen dat de ‘wilde’ massale parking verdwijnt. Hier worden de meeste autoinbraken gepleegd. Dat wil zeggen dat naast plaats voor evenementen er meer groen moet komen.

De Backeljau-familie komen er aan

Dat betekent vooral dat zware overlast veroorzakende ondernemingen als de Velvet Lounge en de Stereo Six – die onder druk van de bewoners verdreven zijn – tal van andere zaken, vooral horeca, op het gehele Zuid moeten ophoepelen omdat ze de buurt ‘kwalitatief’ een slechte naam geven. Deze zware overlast kan de wacht aangezegd worden, dat bewezen de verenigde buren van de Luikstraat.

Het is een feit dat Antwerpen een groot tekort aan fuifzalen op daarvoor geschikte plaatsen kent. Er zou er nu één bijkomen onder het Centraal Station. Ook aan jeugdclubs is er een tekort. Zeer weinigen van de werkelijke bewoners rond de Gedempte Zuiderdokken heeft bezwaar tegen de kleinere horeca, de restaurants, tegen de kunstgalerijen, tegen de grote musea, tegen evenementen als de Sinksenfoor, de circussen, het studentenfeest StuDay, … Wel tegen de chaos die het stadsbestuur zonder enig plan liet ontstaan op Antwerpen-Zuid.

De Velvet Lounge en de Stereo Six waren een gevaar voor de openbare orde. Ze werden verjaagd. De Sinksenfoor blijft welkom. Weldra trekken horden ‘Backeljau’ met smoutebollen, kinderen met gewonnen pluchen beren en andere prullaria voorbij het raam aan het gelijkvloers van mijn sociaal appartement. Is dàt overlast? Is het dàt wat een paar bewoners van lofts, Nederlandse eigenaars van dure zaken en anderen die niet eens in de buurt wonen, kapot willen maken?

Verlost van gore chique

Hun woordvoerder, de projectontwikkelaar Ludo Vekemans zei: “… bezoekers laten overal vuil achter en urineren tegen de gevel of in de hal en klanten blijven weg …” Wat hij en hen die mede een klacht indienden bij de rechter over het ‘uitschot’ denken dat de Sinksenfoor liefheeft, kon niet beter verwoord worden.

En van urineren en bloedige gevechten tussen de ‘chi-chi’ gesproken, hij is uitgenodigd om uit zijn loft te komen en in de buurt ’s nachts het ware leven te aanschouwen.

Van de gore chique die jarenlang de omgeving terroriseerde, is de Luikstraat deels verlost. De Roxy op het Eilandje zet de deuren voor haar open. De Sinksenfoor verwacht je als vanouds van 26 mei tot 1 juli 2012. De buurt is er klaar voor om en de foorkramers, hun foorhonden en de bezoekers te verwelkomen. (‘Laat  het elke dag kermis zijn’) (2)

(1) ‘Shop’  www.apen.be/de-shop-eilandje-evenementenhal

(2) ‘Elke dag kermis’  www.dewereldmorgen.be/blogs/koen-calliauw/2012/04/05/antwerpse-sinksenfoor-verboden-laat-het-elke-dag-kermis-zijn

take down
the paywall
steun ons nu!