Nieuws, Wereld, Europa, Samenleving, #occupywallstreet, #occupy, Blockupy -

Fotoverslag Blockupy demo Frankfurt

This is what democracy looks like...

zondag 20 mei 2012 21:41
Spread the love

Van zodra ik het station in Frankfurt buitenstap, waan ik mij in een bezette stad. Overal versperringen, geblindeerde overvalwagens en massa’s robocops. Aangezien ik bij mijn vorige Duitse fotoshoot (G8 – 2007) door dezelfde robocops in het ziekenhuis ben gestampt, voel ik mij niet echt op mijn gemak.

Naarmate het startmoment van de grote betoging nadert, stromen er via het station meer en meer betogers toe en begeef ik mij rustig naar het startpunt. Daar is de sfeer gelukkig ontspannen. Duizenden jongeren en ouderen verbroederen vandaag tegen de dictatuur van ‘de markten’ en de kapitalistische politiestaat. Iedereen is razend over de honderden arrestaties die de afgelopen dagen hebben plaatsgevonden.

Na een uurtje van toespraken zet de bonte stoet zich eindelijk in gang, maar na een klein halfuurtje is de ‘fun’ alweer over. Van alle kanten omsingelen zwaar bewapende agenten de betoging en nemen de demonstranten in een wurggreep. Niemand kan nog vrij bewegen en iedereen wordt zeer onrustig. De woordvoerders roepen via de speakers op om niet in te gaan op de provocaties en pesterijen van de oproerpolitie.

Van zodra je iets teveel protesteert of gemaskerd bent, word je zonder pardon uit de betoging gesleurd. De betogers reageren hierop met luid boegeroep en de slogan ‘Hau ab!’ (donder op!). Het is een lange en zeer stresserende ervaring waarbij je continu het gevoel hebt dat je de avond in de cel of het ziekenhuis zal doorbrengen.

Na 3 uur stappen door afgesloten en desolate straten komt de betoging toe in een groot park dat wederom volledig omsingeld is door oproerpolitie en waterkanonnen. Tijdens de afsluitende toespraken en optredens beseft iedereen dat er hier van verdere actie of bezettingen geen sprake kan zijn en beginnen de mensen massaal af te druipen.

Ik wandel mee naar het station en vraag mij af hoe een democratie een repressie tegen zijn burgers kan verantwoorden. The Occupy slogan “This is what democracy looks like” is actueler dan ooit.

take down
the paywall
steun ons nu!