Derde Wereldtoestanden in het rijkste land te wereld. De eerste volkeren van Noord-Amerika leven in 2012 nog steeds in erbarmelijke omstandigheden in hun 'reservaten'. Deze term is op zichzelf al voldoende illustratie van de het diepgeworteld racisme van de Amerikaanse instellingen
Lokaal, Antwerpen, Leonard Peltier, LPDOC, NAIS, Alice Holemans - Alice Holemans, Native American Information Site

Filmweekend 26-27 mei voor Leonard Peltier in Beveren

De actiegroep Native American Information Site organiseert een filmfestival ten bate van Leonard Peltier met vier films over de hedendaagse realiteit van de oorspronkelijke volkeren van Noord-Amerika. Tijdens het festival zijn er ook lezingen, optredens en een tentoonstelling.

vrijdag 18 mei 2012 09:45
Spread the love

Wat is NAIS?

Het Native American Information Site (NAIS) is een actiegroep die in Vlaanderen en Nederland mensen wil bewust maken van het lot van Leonard Peltier en andere politieke gevangenen in de VS. NAIS is tevens een onderdeel van het Leonard Peltier Defense Offense Committee (LPDOC) dat in de stad Fargo in de staat Noord-Dakota is gevestigd.

Filmweekend 26-27 mei

Op 26 en 27 mei 2012 organiseert NAIS een ‘Leonard Peltier Benefiet’ filmweekend in zaal ‘De Keet’, Polderstraat 37, 9120 Beveren.? Er staan vier films en een lezing op het programma. Tevens loopt er tijdens het weekend een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de autochtone Amerikanen onder de title ‘In the Spirit of Crazy Horse’.

Zaterdag 26 mei

Eerste zaterdagfilm: ‘A Good Day to Die’ (2010). Dennis Banks, mede-oprichter van de American Indian Movement (AIM) blikt terug op zijn ervaringen in de kostschool en in het Stillwater State Prison die een ommekeer bracht in zijn leven en geleid heeft tot de oprichting van het AIM in 1968.? Regie: Lynn Salt en David Mueller.

Tweede zaterdagfilm: ‘Incident at Oglala’ (1992). Dit is een documentaire over een onderzoek van de rechtzaak tegen Robert Robideau en Darelle Butler en het afzonderlijk process tegen Leonard Peltier. Hierin wordt uit de doeken gedaan wat het verschil was tussen beide zaken en wat de gevolgen waren voor de beschuldigden .?Regie: Michael Apted – Verteller: Robert Redford.

Zondag 27 mei

Eerste zondagfilm: ‘Warrior : The Life of Leonard Peltier’ (1992). Het levensverhaal van Leonard Peltier zelf. Om dat beter te begrijpen, neemt deze documentaire ons mee naar de gewelddadige confrontaties in Wounded Knee en Pine Ridge in het begin van de jaren ’70 en naar de Indiaanse reservaten waar de overheidsplannen voor uraniumontginning en het dumpen van gevaarlijk afval nog steeds verzet oproept bij Indiaanse activisten.? De leidraad van de film is het aangrijpende verhaal van Peltier’s odyssee door het Amerikaanse rechtsysteem.? Regie: Suzy Baer

Tweede zondagfilm: ‘Lakota Woman: Siege at Wounded Knee’ (1994). Mary Crow Dog, dochter van een arme Indiaanse familie in Zuid-Dakota geraakt betrokken bij het verzet in de jaren ‘60.? Zij helpt het Lakotavolk in hun strijd voor rechtvaardigheid, die escaleert tot een gewapend conflict met de Amerikaanse overheid op de site van het beruchte Wounded Knee bloedbad van Wounded Knee in 1890. ?Regie: Frank Pierson.

Ten bate van Leonard Peltier

De opbrengst van dit filmweekend gaat net als bij alle andere activiteiten van NAIS naar het LPDOC. Leonard Peltier’s advocaten zijn daar onverdroten aan het werk om zijn belangen te behartigen.? Vooral de verplaatsingskosten naar Florida lopen torenhoog op.?

Nog steeds moeten zij ook keihard vechten om duizenden achtergehouden documenten overhandigd te krijgen in toepassing van de Amerikaanse wet op vrijheid van informatie.? Leonard’s gezondheid gaat ook zienderogen achteruit. De zo nodige medische zorgen voor zijn suikerziekte en prostaatkanker worden hem immers ontzegd.

Het NAIS heeft ook een Nederlandstalige brochure gepubliceerd ?’Dossier Peltier’ die tijdens het filmweekend en via de website te verkrijgen is. Een van de regelmatig herhaalde activiteiten van NAIS zijn hun oproepen tot actie,  de ‘calls to action’ die in de VS gecoördineerd worden door het LPDOC.?

Alice Holemans

Alice Holemans coördineert de activiteiten van NAIS

Filmweekend 26-27 mei. ‘Leonard Peltier Benefiet’, Zaal De Keet, Polderstraat 37, 9120 Beveren. Start 10 uur ‘s morgens.

Inschrijvingen: unciya@fulladsl.be 

take down
the paywall
steun ons nu!