Belgisch Wit Blauw

Belgisch Wit Blauw

donderdag 17 mei 2012 10:20
Spread the love

Jongens wat een heisa. En dan is het nog naast de kwestie.

Belgisch Wit Blauw (BWB) is een enorm doorgefokt vleesrund. Een staaltje van doorgedreven technisch kunnen. Natuurlijk moeten we niet akkoord gaan met het bereikte resultaat, maar de prestatie op zich is straf.

Ons klimaat is ook gunstig voor dit systeem. Systematische keizersnedes bij dieren is moeilijk in een warm klimaat. De organen zijn niet meegegroeid met de enorme bespiering, ook dat is een probleem in een warm klimaat.

Het BWB is gefokt op vraag van de klant. Nu zul je zeggen dat jij dit nooit gevraagd hebt. Ik heb ook niet gezegd dat jij de klant bent. De klant van de boer is immers de groothandel. De groothandel vraagt gemakkelijk vlees zonder risico.

  • BWB beent heel gemakkelijk uit. Het vet is machinaal te verwijderen, dat scheelt een hoop arbeid.
  • Er is veel vlees van hoogwaardige kwaliteit.
  • Er zijn in verhouding weinig beenderen.
  • Het vlees is altijd mals, dat zorgt voor tevreden klanten.
  • Er is weinig smaak. Daardoor zijn er ook weinig smaakverschillen, waardoor een uniform product wordt bereikt. Het gebrek aan smaak is eenvoudig met kruiden op te lossen.

Je ziet, voor alles is een heel eenvoudige verklaring. Dat we op dit ogenblik een verschuiving van de kwaliteitscriteria kennnen naar meer smaak, is een tijdelijk probleem. BWB zal hierdoor niet verdwijnen. Binnen enkele weken weerklinkt in onze hersenen alleen nog de naam BWB. Waarover het ging is weg. En ja, alles is reclame. Goed of slecht, als ze maar over je praten.

Gelukkig, Limousin is ook even in de picture geweest. Ik pik ook mijn graantje mee.

Jos

take down
the paywall
steun ons nu!