Nieuws, Recensie, Cultuur, Les Nuits, Cd-recensie, Roscoe -

LuisterPost: Roscoe ‘Cracks’

De muziek van onder onze taalgrens wordt vaak genegeerd in het noorden. Ten onrechte blijkt eens te meer als we luisteren naar de debuutplaat ‘Cracks’ van de jonge band Roscoe, afkomstig uit Luik.

woensdag 16 mei 2012 14:25
Spread the love

Roscoe kreeg aan de hand van één track (‘Lowlands’) haar contract van het Belgische platenlabel PIAS en we moeten toegeven dat ze daar goede oren hebben, want Cracks is beslist één van de betere Belgische platen van de afgelopen tijd.
Roscoe is geen pretbandje en een troosteloze druilerige dag in hun thuisstad zal ook niet veel lol opleveren. De muziek die de formatie maakt, kan je echter onmogelijk op een bepaalde plaats vastpinnen. Of het moet ergens een onbestemde, lege vlakte in het mythische post-rockland zijn. Dat gegeven alleen al maakt de band interessant.

Daarbij komen ook nog muzikale referenties die er mogen zijn. De ene keer denk je aan de elegantie van Elbow, dan weer aan de grandeur van The National en verderop aan de verbetenheid van Radiohead of de weemoed van Red House Painters. Roscoe – met aan het hoofd zanger Pierre Dumoulin – is echter sterk genoeg om door de luisteraar niet op die ijkpunten afgerekend te worden.

Eigenlijk is dit debuut van een weinig geziene volwassenheid en dat blijkt ook uit de opbouw. Je moet het immers maar durven om met een traag brandende track – het al eerder vermelde en ijzersterke ‘Lowlands’ – het vuurtje aan te poken en dan op het tweede nummer ‘Things To Solve’ mokerhard uit te halen. ‘This Moment Of Grace’ heeft dan weer zijn titel niet gestolen en tilt de luisteraar op naar hogere sferen. Ook elders (in ‘String Sat’) schemeren post-rockachtige gitaren zonder dat de groep over de clichés van het genre struikelt. En hebben we het al gehad over de prachtige strijkers die onder meer ‘A Safe Place (To Fall)’ zo mooi larderen? 
‘Where’s My Soul?’ zingt Dumoulin in ‘Sorrow’. We hoeven niet ver te zoeken: die is beklijvend aanwezig in deze meer dan overtuigende plaat.

Koen De Meester

Beoordeling: ++++
(PIAS)

De groep speelt deze week (vrijdag 18 mei) samen met Absynthe Minded op Les Nuits Botanique.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!