Actie Madrid
Nieuws, Wereld, Europa, België, #occupywallstreet, 'Occupy Wallstreet', #occupy -

Verontwaardigden vieren wereldwijd eenjarig bestaan

Afgelopen zaterdag kwamen wereldwijd enkele honderdduizenden verontwaardigden op straat met acties en betogingen om de eerste verjaardag van de protestbeweging indignados te vieren.

maandag 14 mei 2012 22:27
Spread the love

Geïnspireerd door de Arabische protesten kwamen de Spanjaarden op 15 mei 2011 op straat tegen de corruptie en de hoge werkloosheid onder de centrale slogan “echte democratie nu”. Ze begonnen met een bezetting van de Puerta del Sol waar ze met duizenden volksvergaderingen hielden. Algauw volgden er bezettingen in andere Spaanse steden. En ontstond enkele maanden later de occupybeweging in de VS.

De oproep voor een wereldwijde bezetting op zaterdag 12 mei was vooral in Spanje een gigantisch succes. Meer dan 100.000 indignados kwamen op straat in 80 steden Met de drastische besparingen van de rechtse regering en de torenhoge werkloosheid die bij de Spaanse jongeren rond de 50 procent schommelt, hadden de indignados reden genoeg om duizenden misnoegden te mobiliseren. Met slogans als “jullie vertegenwoordigen ons niet” en “wij willen niet opdraaien voor de crisis” trokken ze met tienduizenden de straat op in de grote steden zoals Barcelona, Valencia, Bilbao, Malaga, Sevilla,…

Spanje: betogen en vergaderen mag, bezetten niet

De conservatieve regering onder leiding van Mariano Rajoy heeft dit jaar de pleinbezettingen verboden. Activisten kregen toelatingen om gedurende de actiedagen enkele uren te vergaderen op het plein. Ook op het symbolische Puerta del Sol mocht er geen kamp opgezet worden en mochten de activisten tot 22 uur vergaderen. De duizenden activisten bleven zaterdag echter op het plein en wilden het bezetten. De politie ontzette het plein tegen zondagochtend toen de groep indignados uitgedund was. Achttien mensen werden gearresteerd. Ook in andere Spaanse steden kwam het tot confrontaties met de politie die met man en macht pleinbezettingen wilde verhinderen.

Brussel, Londen, Lissabon, Amsterdam, Boedapest,…

Ook in de rest van Europa en de wereld werd er gehoor gegeven aan de algemene oproep om op zaterdag 12 mei de straat op te gaan.

In Brussel betoogden bijna 1000 mensen in een tocht van Brussel-Noord naar de Hallepoort die eindigde in een volksvergadering. Met slogans tegen de financiële wereld en het kapitalisme.

In de straten van Londen wandelden enkele honderden verontwaardigden langs de financiële instellingen onder het moto “maak kennis met de 1 procent”. De tocht eindigde aan de St Paul’s Cathedral waar ze net als vorig jaar hun tenten wilden opzetten maar dat werd verhinderd door de politie. Het kwam tot een confrontatie. Een veertigtal activisten werd opgepakt.

In Lissabon kwamen enkele honderden demonstranten op straat met slogans tegen het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie. Ook Portugal moet zwaar besparen onder druk van Europa in ruil voor leningen om het land overeind te houden.

In Frankfurt was 12 mei het begin van een geplande actieweek tegen de komst van de Europese Centrale Bank(ECB). Onder de slogan “Blockupy Frankfurt” willen activisten van 16 tot 19 mei  blokkades en acties organiseren tegen de ECB-top. De stad heeft de acties alvast verboden en massaal politie ingezet.

In Amsterdam hielden enkele honderden een flashmob op het Damplein. Ook in Ierland, Frankrijk, Griekenland en enkele Balkanlanden kwamen mensen op straat.

In Boedapest gaf extreemrechts gehoor aan de Occupy oproep. Ongeveer 2.500 aanhangers van de extreemrechtse Jobbik partij kwamen op straat tegen het besparingsbeleid van de regering.

Verenigde Staten: van oostkust tot westkust

In de VS waren er acties in verschillende steden zoals Boston, Portland,  Denver, St Louis, LA, Texas… In Chicago heeft de Occupy Chicago samen met vakbonden, vredesbeweging en andere organisaties een grote volksvergadering gehouden.

Het is de start van een week anti-Navo protesten in Chicago met een alternatieve volkstop tegen de oorlog. Ze protesteren tegen de bijeenkomst van de NAVO-top op 20 en 21 mei in Chicago. De NAVO-top zal zich buigen over de toekomst van militaire operaties en de kwestie van kernwapens en rakettenschild.

In New York is er ook een week van actie gepland tegen de besparingen onder het moto “Another city is possible”. Op zaterdag wandelden enkele honderden activisten naar de Bank of America.

En nog veel meer

Verder waren er protesten in Chili, Brazilië, Indonesië, Israël, Maleisië, Rusland, en in ten minste 384 steden in meer dan 50 landen.

Bronnen: #indignados #12M #15M  #OccupyWallStreet #OWS #Globalchange #occupy

Video:

Madrid Puerta del Sol: http://youtu.be/dz6B9x5aJq0

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!