Nieuws, Cultuur, Antwerpen, Documentaire, Stampmedia, Fotografie, Nederland, Antwerpen, Anton Corbijn, Klaartje Quirijns -

Popfotograaf in de picture: ‘Anton Corbijn inside out’

ANTWERPEN - Een troep fotografen staat ongedurig aan de rode loper van Cinema Zuid in Antwerpen te wachten op de komst van de wereldberoemde popfotograaf Anton Corbijn. De documentaire van Klaartje Quirijns over zijn leven, 'Anton Corbijn inside out', ging daar op 5 mei in avant-première.

maandag 14 mei 2012 12:35
Spread the love

Niet alleen de fotografen zijn in groten getale aanwezig, voorafgaande aan het evenement ontstond er een ware run onder geïnteresseerden om een bioscoopkaartje te bemachtigen. Op de Facebookpagina die speciaal voor de première in het leven was geroepen, werd gesmeekt om kaartjes voor de razendsnel uitverkochte voorstelling.

De organisatie besloot daarop om uit te breiden naar een tweede zaal en er ook nog eens twee vertoningen aan vast te plakken. Onder de vierhonderd belangstellenden die avond ook de Nederlandse prins Constantijn en zijn vrouw prinses Laurentien.

De entree van Corbijn, Quirijns en de crew is voor de pers het hoogtepunt van de avond. De fotografen maken gretig gebruik van de poserende eregasten. Ze verdringen zich om de Nederlandse visueel kunstenaar vast te leggen, voor velen hun grote voorbeeld.

Voor Anton Corbijn is die media-aandacht zichtbaar niet zo nodig. Interviews geeft hij zoals gewoonlijk niet. Een uitzondering is het gesprek met radio- en televisiepresentator Luc Janssen voorafgaand aan de filmvertoningen. Na een aantal stops op de loper, wordt iedereen naar de zalen begeleid en kan de inleiding van start gaan.

Nooit boos

Janssen begint het gesprek met een vraag naar de totstandkoming van de documentaire. Quirijns vertelt dat zij en Anton al lange tijd vrienden zijn en dat het idee geleidelijk is gegroeid. “Hij vroeg me wat ik van de documentaire vond die eerder over hem is gemaakt. Ik zei dat ik hem slecht vond en dat ik het beter kon.”

Quirijns heeft met Anton Corbijn inside out meer de focus gelegd op wie die fotograaf is – die onder meer The Rolling Stones, U2, Depeche Mode en George Clooney voor zijn camera had – dan op wat hij doet.

Het maken van de film was voor Quirijns een grote omschakeling. Tot nu toe maakte ze veelal documentaires over mensen in internationale conflicten. Een mooi bruggetje voor Janssen om te vragen naar wat in deze documentaire het conflict was.

“Toch wel om de persoon Anton Corbijn bloot te leggen”, zegt Quirijns. Corbijn vindt die focus op hem onbegrijpelijk. “Zo interessant ben ik niet.” “Anton is heel gelijkmatig, nooit boos”, vertelt Quirijns.

Daar doorheen prikken, was niet gemakkelijk. “Ik wilde laten zien wie die domineeszoon is en dat zijn eenzame jeugd veel invloed heeft gehad op wie hij nu is en indirect op het werk dat hij maakt.” “Op een gegeven moment moest ik er echt aan geloven”, vertelt Corbijn: “You give in”.

Als de film begint, blijkt inderdaad dat Quirijns de nadruk heeft gelegd op het eenzame bestaan van Corbijn: een loner die over wereld reist, van opdracht naar opdracht, van hotel naar hotel. “Stukjes wereld vastleggen en die meenemen naar je eigen huis”, zoals Corbijn zijn job omschrijft.

Corbijn blijkt een workaholic die al vanaf jongs af aan deel wilde uitmaken van de wereld van zijn popidolen. Zijn fototoestel bleek daar de toegang toe.

Opening van Museumcafé UFO

De avant-première is door Cinema Zuid aangegrepen om ook meteen UFO, het verbouwde museumcafé, feestelijk te heropenen. Inktvisringen, bitterballen en bier uit blik worden er na afloop aan de man gebracht. Een dj draait plaatjes.

Sommige bezoekers wagen zich op de dansvloer, maar de meeste staan verspreid in groepjes te praten. Corbijn babbelt aan de bar met prins Constantijn, af en toe onderbroken door iemand die een foto van hem wil maken. Even na middernacht begeven de sterren van de avond zich richting uitgang. Terwijl Klaartje Quirijns en de rest van de crew wachten op een taxi, loopt Anton Corbijn geheel conform zijn imago alleen richting zijn hotel.

Vanaf 9 mei draait de documentaire in verschillende Belgische bioscopen. Meer informatie over wie Anton Corbijn en Klaartje Quirijns zijn en wat ze doen vind je hier.

© 2012 – StampMedia

take down
the paywall
steun ons nu!