Samenleving, België, Brussel, Stampmedia, Interculturaliseren, Verdraagzaamheid, Beltud, Beltud, België-Turkije Dialoog- en Vriendschapsvereniging, Lucerna Dansacademie -

‘Kleuren van België’ brengt jongeren dichter bij elkaar

BRUSSEL - Beltud, België-Turkije Dialoog- en Vriendschapsvereniging, organiseerde op 29 april voor de derde keer de zang-, gedichten- en talentenwedstrijd 'Kleuren van België' in Brussel. Belgische, Turkse, Marokkaanse en Afrikaanse jongeren tussen 10 en 16 jaar gaven het beste van zichzelf.

maandag 14 mei 2012 16:55
Spread the love

Het evenement met als slogan ‘Verschillende talen, één gevoel’ stond in het kader van vriendschap en begrip tussen verschillende gemeenschappen en groepen. Seval Kayman, voorzitster van Beltud, legt uit: “Een eerste stap om iemand beter te leren kennen, is door hem aan te spreken in zijn moedertaal. Zo leer je elkaars cultuur kennen en creëer je empathie.”

Naast verschillende muzikanten waren er ook enkele politici aanwezig. Bruno De Lille, Emir Kir, Sarah Turine, Fouad Ahidar en Mahinur Özdemir woonden het evenement bij. Bruno De Lille (Groen), staatssecretaris van het Brussels hoofdstedelijk gewest: “Ik ben ongelooflijk onder de indruk van de kwaliteit van wat ik heb gezien. Door de ander zijn cultuur te leren kennen, kan je naar elkaar groeien.”

Reglement

De jongeren namen sinds september 2011 deel aan de voorrondes die per regio werden georganiseerd. De deelnemers mochten niet in hun moedertaal optreden en moesten kiezen uit het Frans, Nederlands en Turks. Van de honderden deelnemers bleven er uiteindelijk drie per categorie over.

“Finaliste Yana had in de preselecties een Engelstalig liedje gezongen. Voor de finale moest ze echter een Frans of Turks liedje zingen”, zegt organisatrice Tania Roels. “Zulke evenementen zouden meer moeten worden georganiseerd zodat kinderen van verschillende culturen op een muzikale manier bij elkaar komen.”

Volksdans en muziek

Tussen de verschillende rondes voerden jongeren zowel Belgische als Nederlandse dansen en liedjes op. Zes deelnemers speelden op de Turkse gitaar (saz) het liedje Uzun ince bir yolday?m van Asik Veysel en zongen zowel in het Nederlands als het Turks.

De Lucerna Dansacademie danste Zeybek, andere jongeren dansten Kolbasti en Turkse volksdansen. Er was eveneens een voorstelling van Belgische volksdansen.

De winnaars

In de categorie ‘lied in een vreemde taal’ wonnen Gloria Kadila Nzuzi met haar vertolking van Rengarenk van Sertab Erener. Maaide Acid won in de categorie ‘gedicht in een vreemde taal’ met haar voordracht van Le corbeau et le renard. Felix Vermeersch behaalde de overwinning in de categorie ‘speciale talenten’ met zijn cellosolo van zijn eigen compositie Darüsselam.

“Ik ben heel blij met mijn eerste plaats”, zegt Vermeersch. “Ik vond het heel leuk om deel te nemen. Dankzij dit project heb ik nieuwe mensen leren kennen. Het is echt een uniek project.”

De winnaars kregen elk een gouden medaille en een cheque ter waarde van 500 euro. De tweede en derde plaatsen kregen respectievelijk een zilveren en bronzen medaille en een cheque van 400 en 300 euro.

De avond werd afgesloten met een gezamenlijk optreden van alle deelnemers van ‘Kleuren van België’ met het liedje Gel Kardesim of Kom Broeder dat Ferhat Öza??k speciaal voor de derde editie had geschreven.

© 2012 – StampMedia

take down
the paywall
steun ons nu!