World Press Photo ‘12
Fototentoonstelling, World Press Photo, André Langenus, Knokke-heist, Samuel Aranda, Carly Diaz, AFIAP -

World Press Photo ‘12

zaterdag 12 mei 2012 14:44
Spread the love

Er was vrijdag 11 mei een persontmoeting. De jaarlijkse World Press Photo werd in het kader van het Internationaal Fotofestival geschetst door de Knokse Schepen van Cultuur Maxim Willems. Carly Diaz van WPP gaf toelichting over de werken tijdens de rondleiding.

Dit jaarlijks evenement werd in 1955 door de Vereniging van Nederlandse fotojournalisten voor de eerste maal georganiseerd als Internationaal gebeuren, naast de nationale Zilveren Camera wedstrijd. Jaar na jaar kent deze expositie een groeiend succes. In 2011 werden de werken in 107 landen getoond. Voor meer informatie en een uitgebreid foto-archief kan je terecht op http://www.worldpressphoto.org/.

Voor de editie van 2012 moest de 19-koppige internationale jury, met experten op het gebied van sport en natuur, zich door meer dan 100.000 foto’s van 5.247 fotografen uit 124 landen worstelen om een moeilijke keuze te maken in de 9 categorieën. De foto’s worden ingezonden door fotojournalisten, agentschappen, kranten en tijdschriften. 2012 staat in het teken van de Arabische lente, de Tsunami in Japan en de gevolgen met de kernreactoren, de moordpartij in Zweden.

De organisatie gaat ook mee met het media gebeuren. Ook dit jaar is er een IPAD app met de foto’s en achtergrond informatie. Daarnaast kan je een Smartphone app downloaden waarbij je de Qtag kan lezen dat op zijn beurt een pak bijkomende informatie over foto en fotograaf laat zien.

De winnende foto is van de Spaanse fotograaf Samuel Aranda. Een vrouw die een gewond familielid in de armen houdt in een moskee. Het gebouw werd als veldhospitaal gebruikt in Sanaa, Jemen. De foto werd genomen op 15 oktober 2011 tijdens demonstraties tegen het bewind.

take down
the paywall
steun ons nu!