Poetin III en de Mars der Miljoenen

Poetin III en de Mars der Miljoenen

zaterdag 12 mei 2012 14:01
Spread the love

In Moskou vond maandag de inauguratie van Poetin als nieuwe president van Rusland plaats. Zondag was er de zogenaamde “Mars der Miljoenen”. Het werden er geen miljoenen, maar enkele tienduizenden. De organisatie had maar toestemming gekregen voor 5.000 mensen en de betoging liep danig uit de hand toen de massa een brug over de Moskva-rivier wilde oversteken richting Kremlin. De oproerpolitie ging ongezien gewelddadig tekeer. Meer dan 600 mensen werden opgepakt. Volgens getuigen koos de politie willekeurig mensen uit, die ze klappen verkocht en over de grond in een politiebus sleepte.  Een of twee agenten kregen messteken.

Volgens Poetins woordvoerder Dmitri Peskov was de politie te mild. Wat later stelde hij zijn mening bij: “Dat was nog te zacht uitgedrukt. Voor een gewonde politieagent zou je die betogers hun lever moeten uitsmeren over het asfalt.” Op internet circuleren beelden van een man die bewusteloos wordt geslagen en een (vermoedelijk zwangere) vrouw die over de grond gesleurd wordt en zonder aanleiding door een agent in de maag wordt geschopt.

Voor wie de volgende dag zijn televisie aanzette om de presidentiële inauguratie te volgen, leek het erop dat de protesten voorbij waren. Maar niets is minder waar. Het centrum van de stad was maandag volledig afgezet, de metro was er gesloten. Bewoners (laat staan betogers) konden op geen enkele manier nog maar in de buurt van het Kremlin komen. Het Eerste Kanaal toonde Poetin en Medvedev afzonderlijk in hun limousine begeleid door een colonne motorfietsen en terreinwagens op weg naar het Kremlin. Een vreemd zicht, die zwarte wagens op de statige boulevards van een ontruimd Moskou. Tekenend vooral, voor de schizofrene situatie waarin het land zicht bevindt. Poetin bestijgt de troon voor de derde maal in een ceremonieel schouwspel met tsarenallures, de grote ontevredenheid bij een aanzienlijk deel van zijn bevolking negerend.

Poetin had al eerder zijn voorkeur gegeven aan Medvedev als premier tijdens zijn derde termijn, en intussen werd de voormalige president in de Staatsdoema met ruime meerderheid gestemd tot nieuwe premier. Daarmee is de postjeswissel in kannen en kruiken.

Sinds maandag ontspint zich een kat- en muisspel tussen jonge opposanten en de politie en ordetroepen. Het doet wat denken aan een nomadische Occupy-beweging. Jongeren groeperen zich via Twitter en Facebook, verplaatsen zich naar een plein of park, slaan er wat tenten op en wachten tot ze door de politie worden opgepakt of verdreven. Volgens de oppositie zijn de arrestaties onwettig. De jongeren lopen dan ook niet rond met slogans en spandoeken. Ze zijn ‘gewoon aan het wandelen’ of ‘praten’, soms met een wit lintje opgespeld (het symbool van het protest, volgens Poetin “een soort condoom”). Twee van de belangrijkste oppositieleiders, Sergej Oedaltsov en Aleksej Navalny, werden opgepakt en blijven voor 15 dagen aangehouden, maar hun leiderschap is momenteel niet nodig voor de jongeren om zich te blijven organiseren. Oedaltsov liet wel vanuit zijn cel weten dat hij een volgende grote actie plant op 12 juni.

Meer weten:

http://news.kremlin.ru/video/1167 De praaltocht door de stad en de volledige inauguratie.

http://www.youtube.com/watch?v=986W3eJ4gko&sns=fb Beelden van de chaos en het geweld zondag. Vooral de tweede helft.

http://rus77-79.livejournal.com/2959941.html Foto’s van het geweld zondag.

take down
the paywall
steun ons nu!