Samenleving, Samenleving, Lokaal, Genk, Gigos, Jeugdwelzijnswerk, Genk -

Gigos wil af van hokjesdenken

GENK - Jeugdwelzijnswerking Gigos start dit jaar met de G van Gigos. Dat is een prijs die jaarlijks uitgereikt wordt aan een Genks initiatief dat ook buiten de eigen vereniging werkt. Op 12 december wordt de eerste winnaar bekendgemaakt.

vrijdag 11 mei 2012 11:10
Spread the love

“Met dit initiatief willen we komaf maken met hokjesdenken”, zegt educatief medewerker Patrick Van Horne van Gigos. “Meestal spelen scouts met scouts en doen bejaarden activiteiten met andere ouderen. Toch zijn er veel verenigingen die zich inzetten voor een mix tussen de verschillende groepen in de samenleving. Daarbij denk ik helemaal niet alleen aan allochtonen en autochtonen. Die projecten krijgen vaak iets minder aandacht. Vandaar dat we deze prijs in het leven hebben geroepen.”

Oogkleppen afzetten

De voorgestelde projecten moeten Genks zijn. Bovendien moet er jeugd bij betrokken zijn. “Zo kan een scoutsgroep bijvoorbeeld iets met een bejaardentehuis organiseren. Het belangrijkste is dat de oogkleppen afgezet worden. Het winnende project moet iets bieden waar verschillende groepen beter van worden. We verwachten dan ook een divers deelnemersveld. Gigos richt zich op Genk, dus is het logisch dat het een project uit deze stad moet zijn.”

Ten laatste op 30 juni 2012 moeten de kandidaturen binnen zijn. Daarna buigt een jury zich over de verschillende projecten. “Uit de inzendingen kiezen we vijf finalisten”, zegt Van Horne. “Die krijgen een Facebookpagina waarop ze reclame kunnen maken voor hun project. Aan deze pagina’s is ook een publieksprijs verbonden. De groep met de meeste likes wint een Genkse verwendag.”

Kunstwerk

Gigos maakt het winnende project op 12 december bekend, op 12/12/12 dus. De winnaar krijgt onder andere een kunstwerk van Genkenaar Mark Kromski. “Wij geven de naam van de winnaar op voorhand door aan de kunstenaar”, zegt Van Horne. “Op die manier kan die het werk naargelang het project maken. Wint er bijvoorbeeld een initiatief rond paarden, dan kan het goed zijn dat er een paard in het kunstwerk verwerkt is. Bovendien krijgt de winnaar van de G van Gigos, net als die van de publieksprijs, een Genkse verwendag.”

Verwennerij

De invulling van die verwendag staat nog niet vast. “Omdat we zeer diverse kandidaturen verwachten, laten we dat nog even open. Misschien wint een voetbalploeg, maar een bejaardenvereniging is ook mogelijk. Het wordt in ieder geval een dag vol verwennerij in Genk, bijvoorbeeld een wandeling in de cité met daarna een speciale verrassing. Door daar nog geen invulling aan te geven, kunnen we ons beter richten op de wensen van de toekomstige winnaar.”

Meer info over de ‘G van Gigos’ op www.gigos.be of  089 25 81 91

© 2012 – StampMedia

take down
the paywall
steun ons nu!