Anne Paq / Active Stills
Nieuws, Cultuur, Gaza, Egypte, Israël Palestina, Arabische revolutie, PalFest, Literair-cultureel festival, Grensovergang Gaza -

Cultureel festival ‘PalFest’ eindelijk in Gaza

GAZA - Gaza serveert een literair-culturele driedaagse. Op zaterdag 5 mei arriveerde een delegatie van 43 Arabische journalisten, auteurs, poëten en muzikanten in de Gazastrook om er deel te nemen aan de vijfde editie van PalFest. Het is de eerste keer dat het literaire festival plaatsvindt in Gaza, na diverse pogingen van de organisatoren tijdens voorgaande edities.

woensdag 9 mei 2012 12:25
Spread the love

Cultureel-politiek verzet tegen de blokkade van Gaza

De website beschrijft PalFest als een reizend festival, dat naar een publiek trekt dat beheerst en verdeeld wordt door de Israëlische militaire bezetting.

“Het vestigt creatieve verbanden tussen Palestina en de rest van de wereld en plaatst de kracht van cultuur tegenover de machtscultuur. PalFest 2012 verzet zich tegen de belegering van Gaza, het maakt deel uit van de vernieuwde impuls van culturele banden tussen de Arabische landen.”

Deelnemers aan PalFest 2012 zijn onder anderen Ahdaf Soueif, een romanschrijfster en de stichter van het festival, de muziekgroep Eskenderella die zich laat inspireren door gedichten, Ghada Abd el-Aal, een columniste voor de Egyptische krant Al-Shorouk en Amin Addad, een poëet.

Twee dagen voor het begin van het festival reikte het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken uiteindelijk dan toch de nodige reistoelatingen uit voor de delegatie om via Rafah naar Gaza te reizen.

“Het openen van de grens stond hoog op de lijst van de doelstellingen van de [Egyptische] revolutie. Dat gecombineerd met het feit dat de Moslimbroeders momenteel het parlement beheersen, doet ons hopen en denken dat de grens flexibeler geworden is”, zei Omar Robert Hamilton, een Egyptisch-Britse filmmaker en één van de organisatoren van PalFest.

Khaled Khamisi, een Egyptische schrijver, voegde daar onder groot jolijt van het Palestijnse publiek, aan toe: “Ik persoonlijk geloof dat de grens van vuiligheid vroeg of laat zal vallen.”

De grenspost tussen Egypte en de Gazastrook is onderhevig aan steeds veranderende regulaties. Moebaraks regime werd onder meer sterk bekritiseerd wegens de medeplichtigheid aan de blokkade van de Gazastrook, die volgende maand haar vijfde jaar ingaat.

Een eerste versoepeling van de grenspostcontroles kwam er na de brutale aanval van het Israëlische leger op de Gaza Freedom-flotilla van mei 2010. Na de val van Moebarak, versoepelde Egypte de inreisregels voor Palestijnen uit Gaza. Het blijft een zeer bureaucratisch, tijdsintensief proces om via de grenspost te reizen en er zijn geen garanties op een doorgang. Mannen tussen 18 en 45 jaar worden aan bijkomende visaregulaties onderworpen.

Uitgelaten jeugd

Het programma voorziet in gratis publieke optredens met literatuur, poëzie en muziek en in workshops met leerlingen en studenten.

Gaza’s jeugd is uitgelaten over de komst van het festival. Yasmeen Khoudary, een jonge Palestijnse blogger, postte op haar Twitter-account: “#PalFestGaza – wordt één van de meest opmerkelijke events die plaatsvinden in Gaza sinds jaren!” en “Het is een prachtige combinatie van literatuur, cultuur, verzet, kennis en vrij denken. Het kan niet beter worden!”

Op maandagavond schoven honderden mensen aan bij het cultureel centrum Rashad Shawwa voor een muzikale performance van Palestijnse en Egyptische bands. De menigte drumde enthousiast samen door de deuren.

“Het is al zes jaar geleden dat ik nog live muziek heb gehoord”, riep een Palestijnse journaliste uit. De menigte was enthousiast. Ze werd opgezweept door Trio Gaza, Al-Salaam en Jafra voor de hoofdact Eskendrella het publiek dol maakte met revolutionaire gedichten en liederen over Egypte en Palestina.

Op woensdagavond 9 mei wordt het slotevent gehouden in Qasr el-Basha, een historisch gebouw in het oude centrum van Gaza-stad dat recentelijk gerestaureerd werd.

Inge Neefs

Inge Neefs verblijft gedurende vier maanden in de Gazastrook waar ze werkt aan een boek over Gaza dat in het voorjaar van 2012 verschijnt bij uitgeverij EPO. Een financiële bijdrage voor het boekproject is zeer welgekomen op BE96 9730 4907 9105.

take down
the paywall
steun ons nu!