Met het initiatief Iedereen Ginsert willen de organisatoren het publiek van het Genkse jeugdhuis verruimen. (foto: Stijn Vanderstraeten)
Samenleving, Lokaal, Stampmedia, Scouts, Jeugdwerk, Genk, Gigos, Genk, Jeugdhuis Ginsert, Publieksverbreding, Vzw Nachtwacht -

‘Iedereen Ginsert’: een jeugdhuis voor iedereen in Genk

GENK - Vzw Nachtwacht en de scouts van Genk-centrum starten het initiatief 'Iedereen Ginsert'. Hiermee willen ze Genkse jongeren terug naar jeugdhuis Ginsert lokken. Weinig jongeren weten nog dat het bestaat. Het project start op 11 mei met een sfeervolle caféavond.

woensdag 9 mei 2012 12:30
Spread the love

Het idee voor de actie ‘Iedereen Ginsert’ bestaat al langer. Giel Valkeneers, hoofdleider van de scouts van Genk-centrum: “Een jaar geleden wilden we dit al organiseren, maar toen konden we het niet concretiseren. Bovendien was er ook niet veel animo voor. Het ging om een delicate kwestie: het jeugdhuis zou zijn dranklokaal moeten afstaan aan een andere vereniging en zag dat niet direct zitten.”

Ander doelpubliek

“Dit jaar was vzw Nachtwacht ook vragende partij voor (het organiseren van) avonden in de Ginsert“, zegt Valkeneers. “We gingen samen met het jeugdhuis rond de tafel zitten. Nu lukte het wel om tot een akkoord te komen. Op 11 mei organiseren we samen onze eerste avond. We bemannen de toog en er zijn dj’s. Maar de voornaamste bedoeling is om een gezellige avond te organiseren voor een ander doelpubliek dan gewoonlijk. Bij andere avonden hangt de aard van de activiteit natuurlijk van de vereniging af.”

Het is dan ook de bedoeling dat ook andere verenigingen ‘Iedereen Ginsert’ invullen. Valkeneers: “We willen echt jongeren bereiken die anders niet in het jeugdhuis komen. Met verschillende verenigingen kunnen we telkens een ander doelpubliek aanspreken. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Gigos en aan de jeugdbewegingen. Zo komen op lange termijn steeds meer jongeren in contact met het jeugdhuis. Het hoogtepunt zal onze feestmaand in september zijn. Dan zal elke vrijdag een andere vereniging het jeugdhuis open houden.”

Lage toegangsprijs

“Ons hoofddoel is dat Ginsert zo toegankelijk mogelijk wordt voor iedereen”, zegt Valkeneers. “Er zijn weinig horecagelegenheden voor jongeren in Genk. Alleen in het jeugdhuis kan je nog een pint hebben voor 1,20 euro. Toch zit er altijd hetzelfde volk. Veel jongeren voelen zich er niet welkom en dat moet veranderen. Daarom streven we naar een zo laag mogelijke entréeprijs. We vragen niet meer dan 3 euro. Op 11 mei is het gratis. Wij doen dit niet om winst te maken.”

Nelis Linsen maakt deel uit van vzw Nachtwacht. “Wij hadden ook al langer het idee om iets met de ruimte van het jeugdhuis te doen”, zegt hij. “In Genk zijn immers niet zo veel zalen, op ‘Rondpunt 26’ na, maar dat is nogal groot. In Ginsert kunnen we kleinschaligere evenementen organiseren. Vermits de scouts hetzelfde plan hadden, vonden we elkaar al snel. Omdat het publiek van het jeugdhuis veroudert, leek de timing ons ideaal. Dit is het moment om nieuwe mensen naar Ginsert en naar Genk-centrum in het algemeen te lokken. Daarom willen we ook samenwerken met verenigingen uit heel Genk, bijvoorbeeld Chiro Bret of de scouts van Winterslag.”

© 2012 – StampMedia

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!