Dochter Kenza Isnasni (foto: Axel Bernard)
Nieuws, Samenleving, Racisme, Brussel, Antidiscriminatie, Schaarbeek, Kenza Isnasni, Hendrik Vyt, Ahmed Isnasni, Habiba El-Hajji -

Slachtoffers racistische moord herdacht in Schaarbeek

BRUSSEL - Maandag 7 mei was het precies tien jaar geleden dat een 79-jarige man zijn twee buren doodschoot in Schaarbeek. Tijdens een herdenkingsceremonie maande dochter Kenza Isnasni de regering aan strenger op te treden tegen 'gebagatelliseerd' racisme.

dinsdag 8 mei 2012 12:30
Spread the love

Op 7 mei 2002 schoot Hendrik Vyt zijn beide buren Ahmed Isnasni (47) en Habiba El-Hajji (45) in hun appartement dood. Ook twee van hun zoontjes, Yassine en Walid, werden verwond. Vyt, een sympathisant van het toenmalige Vlaams Blok, stak daarna het gebouw in brand. Hij kwam om in de vlammen.

Buren getuigden dat de stoppen bij Vyt zouden zijn doorgeslagen na de verkiezingsnederlaag van de extreemrechtse Franse politicus Jean-Marie Le Pen en de moord op de Nederlandse populist Pim Fortuyn.

Kenza Isnasni (29), dochter van het vermoorde ouderpaar, legde maandagochtend een ruiker bloemen neer aan de Vanderlindenstraat 121 in Schaarbeek, het huis waar alles gebeurde. Enkele tientallen mensen woonden de kleine herdenking bij. Onder hen minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS).

Voor haar toenmalige woning, die nu omgebouwd is tot een bemiddelingscentrum, sprak Kenza Isnasni de menigte toe: “Ik aanvaard het huidige klimaat van uitsluiting en discriminatie niet. Ik aanvaard het gebagatelliseerde racisme niet, noch aanvaard ik de algemene passiviteit die ons ervan weerhoudt om ons te verzamelen rond de zaken die er echt toe doen: vraagstukken over sociale rechtvaardigheid, toegang tot onderwijs en werkgelegenheid.”

“Mijn verzet heeft me ertoe gebracht om in naam van wat ik ben, op te staan tegen datgene wat mijn familie vernietigde. Mijn verzet heeft me ertoe geleid om te vechten voor een betere wereld voor de toekomstige generaties en alle mogelijke vormen van discriminatie te bestrijden.”

Tijdens de plechtigheid waarschuwde Isnasni ook voor de verdere opkomst van racisme en xenofobie in West-Europa. “Het België van vandaag herken ik niet meer. Ik zou willen dat men luistert en dat men de strijd tegen het racisme erkent. Dat men aan eenieder toelaat om zijn plaats te vinden. Van de regering verwacht ik sterke maatregelen om racisme in te dijken. Om nog zo’n drama te vermijden zal de hele maatschappij zich moeten mobiliseren.”

take down
the paywall
steun ons nu!