Nieuws, Samenleving, België, Rechtbank Dendermonde, Wetteren, Ggo-aardappelen, Veldproef, FLM, Aardappelproces -

Proces tegen aardappelactivisten pas op 15 januari 2013

DENDERMONDE - Het proces tegen de elf aardappelactivisten van de FLM die vorig jaar in Wetteren een veldproef met genetisch gemanipuleerde aardappelen vernielden, wordt uitgesteld tot 15 januari 2013. Zo besliste de rechter dinsdag in Dendermonde.

dinsdag 8 mei 2012 16:45
Spread the love

De activisten van de Field Liberation Movement (FLM) konden dinsdag voor de rechtbank van Dendermonde op heel wat steun rekenen van buitenaf. Met spandoeken en instrumenten voerden de sympathisanten een kleine actie voor de poorten van het justitiepaleis. Ook in de rechtbank waren veel mensen aanwezig. De controle werd dan ook extra opgevoerd door enkele veiligheidsagenten.

De elf beklaagden staan terecht omdat ze op 29 mei 2011 een veldproef met genetische gemanipuleerde aardappelen (GGO’s) in Wetteren vernielden. Ze trachtten de gemanipuleerde aardappelen te ‘ruilen’ voor biologische aardappelen waardoor ongeveer één derde van het proefveld onbruikbaar werd voor wetenschappelijk onderzoek. Heel wat activisten en sympathisanten vinden het proces tegen FLM overroepen. Velen spreken over ‘de criminalisering van het activisme’.

Eén van de advocaten van de aardappelactivisten, Mieke Van den Broeck, heeft de indruk dat het parket van Dendermonde heel wat moeite zal doen om deze mensen toch te laten veroordelen, ondanks het feit dat het geen criminelen zijn: “Het zijn activisten die hier terecht staan. Het gerecht dient niet voor politieke actievoerders. Het openbaar ministerie zal heel wat uit de kast moeten halen om deze zaak te winnen, maar ik denk dat het dat ook wel zal doen. Er is een soort van agressiviteit aanwezig ook al hebben deze beklaagden met de beste bedoelingen actie gevoerd.”

De definitieve zitting van het proces tegen de FLM-activisten zal hervatten op 15 januari 2013.

Wie zich voort wil verdiepen in het thema kan op woensdag 9 mei mee op wandeling op de terreinen van ‘Ghent Biotech Valley’. Afspraak om 14 uur aan het Biotechnologiepark in Zwijnaarde.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!