Spaanse besparingen ontzien uitgaven defensie
Nieuws, Europa -

Spaanse besparingen ontzien uitgaven defensie

MÁLAGA — Bij de forse besparingen die de Spaanse regering doorvoert, wordt defensie het minst hard getroffen. Ontwikkelingssamenwerking krijgt de zwaarste klappen.

maandag 7 mei 2012 11:32
Spread the love

De centrumrechtse regering van Mariano Rajoy snoeit dit jaar gemiddeld 16,9 procent in de overheidsuitgaven. Defensie moet slechts 8,8 procent inleveren. De regering heeft immers de ambitie “de overheidsfinanciën weer gezond te maken en het imago van Spanje in het buitenland te herstellen”, zegt defensieminister Pedro Argüelles. Dat buitenlandse imago hangt voor een deel af van de Spaanse betalingsverplichtingen, en die situeren zich vaak op het terrein van defensie.

Minder ontwikkelingssamenwerking

De wereldwijde economisch-financiële crisis treft Spanje bijzonder hard. Het land is in recessie, de werkloosheid treft nu al meer dan vijf miljoen mensen, bijna een kwart van de actieve bevolking.

De regering-Rajoy probeert het begrotingstekort dit jaar te verminderen van 8,5 procent (van het bbp) naar 5,3 procent. De zwaarst getroffen slachtoffers zijn de sociale sector en het onderwijs.

Ontwikkelingssamenwerking moet 54 procent inleveren, de grootste besparing op de hele begroting.

Volgens de koepelvereniging van Spaanse ontwikkelingsorganisaties (Congde) was dat te vermijden als men meer had gesneden in defensie en in reddingsoperaties voor de banken.

Gezondheidscentra sluiten

“Heel het systeem van ontwikkelingssamenwerking wordt in twijfel getrokken”, zegt Congde-voorzitter Mercedes Ruiz-Giménez. Deze “willekeurige bezuinigingen zullen een impact hebben op de hulp aan miljoenen mensen.”

“Besparen (op ontwikkelingssamenwerking) is bijzonder pijnlijk, maar anders moeten we snijden in de pensioenen en gezondheidscentra sluiten”, zegt José Manuel García-Margallo y Marfil, minister van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking.

Pure “demagogie”, antwoordt Ruiz-Giménez, want “het gaat hier niet over een confrontatie tussen het sociale beleid in Spanje en de hulp aan de armste sectoren in de landen van het Zuiden.” Ze vraagt zich af “waarom men niet zwaarder bezuinigd heeft in andere ministeries.”

“Ontwikkelingssamenwerking is geen aalmoes en ook geen luxe in tijden van overvloed maar een ethische verantwoordelijkheid.”

Eurofighter

De besparingen op defensie hebben vooral gevolgen voor de speciale wapenprogramma’s. Die dalen van 204 miljoen vorig jaar naar minder dan 5 miljoen euro dit jaar, geld “voor onze bijdrage in de operationele kosten in de verschillende internationale agentschappen”, zegt Argüelles.

Er worden dit jaar geen nieuwe wapenprogramma’s gestart behalve voor onderdelen voor het gevechtsvliegtuig Eurofighter EF-2000, waarvoor het ministerie van Industrie 309 miljoen euro op tafel legt.

Volgens Argüelles moet defensie tot 2025 27 miljard euro betalen in het kader van speciale wapenprogramma’s. Daarvan moet dit jaar 2,4 miljard euro betaald worden.

De buitenlandse missies kosten 766 miljoen euro. Spanje neemt deel aan missies in Afghanistan, Libanon, Somalië, Bosnië en Herzegovina en op de Middellandse Zee.

Er gaat ook 94,3 miljoen euro naar de operaties in Libië.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!