Samenleving, Lokaal, Stampmedia, Genk, Mijnverleden, Winterslag, Toerisme, C-mine, Genk -

C-mine expeditie moet toeristen naar Genk lokken

GENK - Het Genkse cultuurcentrum C-mine heeft een nieuwe attractie: ‘C-mine expeditie’. De expeditie is een parcours door de oude ventilatietunnels van de mijn. Het traject voert bezoekers ook naar de top van de schacht van Winterslag.

maandag 7 mei 2012 17:45
Spread the love

De expeditie is de zoveelste stap in de uitbouw van de site. Schepen van Toerisme van Genk Erik Gerits: “Een echte toeristische attractie hadden we nog niet op de site. Hiervoor gaan mensen echt naar Genk komen. Bovendien hebben we het plein ook heringericht met avondverlichting. Op die manier creëren we een gezellige sfeer.”

Geen museum

Belangrijk om weten is dat C-mine expeditie geen mijnmuseum is. Ontwerper Halewijn Lievens van NU Architectuuratelier: “Het is een belevingsparcours. Je kan dit niet vergelijken met bijvoorbeeld het mijnmuseum in Beringen. Wij creëerden een attractie die de sfeer van vroeger wil oproepen. De bezoeker heeft veel ruimte voor inhoudelijke invulling.”

Het parcours focust vooral op zintuigen en de architectuur wordt gebruikt met het oog op de beleving. Lievens: “We wilden met ons team echt iets maken dat verder gaat dan enkel ruimtes vullen met technologische hoogstandjes. De ventilatietunnels roepen een bijzondere sfeer op. Die probeerden we te behouden tijdens het hele bezoek.”

Sfeer creëren

De verhalen in de geheugenkokers brengen de bezoeker op een indirecte manier naar de leefwereld van de mijnwerkers. Lievens: “We hebben voor nieuwe verhalen gekozen, die uiteraard wel rond het thema draaien. Dat is eigenlijk typisch voor dit project.”

Naast de geheugenkokers is er ook een geluidscel, waar je met authentieke geluiden je eigen mijnsound kan creëren. Ook is er de panoramakijker. Dit speciaal ontwikkelde technologische hoogstandje is een soort digitale periscoop, die je een overzicht geeft van de geschiedenis van de Limburgse mijnbouw. Via een draai aan het rad, ga je verder in de tijd.

Mijnbouw

Alhoewel het grootste deel van het parcours zich afspeelt in de oude ventilatietunnels van de mijn, is de hoofdattractie iets heel anders. Via een nieuw, ingenieus trappensysteem kunnen bezoekers naar de 62 meter hoge schacht gaan. Boven heb je een uitzicht over Limburg en wordt de impact en de schaal van de mijnbouw pas echt duidelijk.

Via een dubbele trap daal je vervolgens terug af en kom je, via een vijfhoekige gang, terecht in de galerie. Deze ruimte houdt C-mine vrij voor kunstwerken, die om de twee jaar veranderen. Het eerste werk dat er staat, is de Cultural Odor Generator van Peter Decupere. In dit interactieve werk kunnen bezoekers hun eigen geur maken, gebaseerd op de nationaliteiten van Genk. Volgens de kunstenaar betekent een mix van mensen namelijk ook een mix van geuren.

Kostprijs

Het hele project kostte vijf miljoen euro. Meer dan de helft daarvan ging naar de renovatie van de reeds bestaande delen, voornamelijk de tunnels. “Die zijn belangrijk voor het parcours, omdat ze echt de mijnsfeer oproepen”, besluit Gerits.

© 2012 – StampMedia

take down
the paywall
steun ons nu!