Brazilië pompt geld in Afrikaanse infrastructuur
Nieuws, Wereld -

Brazilië pompt geld in Afrikaanse infrastructuur

RIO DE JANEIRO — De Braziliaanse regering wil grote infrastructuurwerken in Afrika mee gaan financieren. Het gaat daarvoor samenwerken met de Afrikaanse Ontwikkelingsbank en de Wereldbank.

maandag 7 mei 2012 17:13
Spread the love

Brazilië wil via zijn Nationale Bank voor Economische en Sociale Ontwikkeling (BNDES) een strategische band met Afrika smeden. De BNDES gaat een alliantie aan met de Afrikaanse Ontwikkelingsbank.

“Er is een financieringstekort van 40 miljard dollar (30 miljard euro) voor een waaier van vijftig projecten, waardoor de Afrikaanse Ontwikkelingsbank zijn kapitalisatie en schaal moet vergroten”, zegt BDNES-voorzitter Luciano Coutinho.

Maar dit moet niet alleen een samenwerking van publieke entiteiten maar ook van privébanken worden, zegt hij.

André Esteves, voorzitter van BTG Pactual, de grootste investeringsbank van Brazilië, kondigde al aan dat zijn bank een risicokapitaalfonds van 1 miljard dollar (770 miljoen euro) lanceert voor investeringen in Afrika. “Dat wordt de belangrijkste (Braziliaanse) privébijdrage voor investeringen op dat continent”, een signaal dat de ondernemerswereld deze regeringsstrategie steunt, zegt hij.

52 miljard nodig

De uitdagingen in Afrika zijn groot, zegt Makhtar Diop, ondervoorzitter voor Afrika bij de Wereldbank: er zijn investeringen nodig in transport, telecommunicatie, waterbeheer, energie en voedselzekerheid.

Volgens berekeningen van het Programma voor infrastructurele ontwikkeling in Afrika (PIDA) heeft het continent tot 2020 minstens 52 miljard euro nodig om zijn concurrentiekracht te vergroten en het deficit van zijn infrastructuur op te lossen.

Het PIDA werd opgericht door de Afrikaanse Unie in alliantie met de VN en het Nieuwe Partnerschap voor de Ontwikkeling van Afrika en krijgt de steun van de Wereldbank.

6 procent groei

“We werken samen aan de uitbreiding van het programma, dat mogelijkheden biedt voor de armste landen”, zegt Diop.

Alex Rugamba, directeur van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, zegt dat “het PIDA de  transport-, energie-, water- en ICT-sectoren dekt. Het is opgezet voor een periode van dertig jaar want zonder infrastructuur zullen we niet in staat zijn om de doelstelling van 6 procent economische groei voor het continent te bereiken.”

Opdat er de komende decennia een constante groei komt, moet dit programma voorrang krijgen, zegt Rugamba.

Braziliaanse ervaring

De Braziliaanse export naar Afrika groeide van 1,8 miljard euro in 2002 naar 9,4 miljard euro vorig jaar. In dezelfde periode steeg de totale onderlinge handel van 3,3 miljard naar 27,2 miljard euro.

Diop en Rugamba zeggen beiden dat Brazilië een belangrijke rol gaat spelen in de toename en consolidering van de infrastructuurinvesteringen in Afrika.

“Brazilië heeft ervaring op het vlak van waterbeheer, het is een pionier op het vlak van schone energie uit water, met grote centrales die al gebouwd zijn of nog in aanbouw zijn, en het land legde een mooi parcours af in de mijnbouw en olieproductie”, zegt Diop.

Afrika betekent een nieuwe markt, zegt Maria das Graças Foster, voorzitter van het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras. Dat bedrijf is in Afrika al aanwezig in Angola, Namibië, Libië en Nigeria.

Recent “zijn belangrijke olievelden ontdekt in Ghana en Oeganda, terwijl de productie in Nigeria nu 58.000 vaten (van 159 liter) petroleum per dag bedraagt en die in Angola 2000 vaten.”

Geen imperialisten

Murilo Ferreira, voorzitter van Vale, het op een na grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, heeft voor 6 miljard euro investeringen lopen in negen Afrikaanse landen, met projecten in koper, steenkool, ijzer en nikkel. In Mozambique bouwt het 900 kilometer spoorwegen en een diepzeehaven.

“Het is een visie op lange termijn, we willen tot een vorm komen die duurzaam is voor milieu en samenleving”, zegt Ferreira. “We willen de dialoog met de plaatselijke samenleving opvoeren, want we willen geen imperialisten worden. We zijn bereid aan de eisen van de bevolking tegemoet te komen in elk land waar we actief zijn, want we zijn niet perfect en soms vergissen we ons. Je moet nederig zijn en je vergissingen erkennen.”

take down
the paywall
steun ons nu!