Amerikaans rundvlees op politieke rooster
Nieuws, Wereld -

Amerikaans rundvlees op politieke rooster

TAIPEI — Taiwanese burgeractivisten en oppositiepartijen volharden in hun pogingen om de import van Amerikaans risicorundvlees te weren. Ze zetten hun standpunt nog kracht bij sinds een recente nieuwe uitbraak van gekkekoeienziekte in Californië. De regering kon maar heel nipt een importstop van Amerikaans rundvlees afwenden.

maandag 7 mei 2012 14:53
Spread the love

Na de eerste uitbraak van boviene spongiforme encefalopathie (BSE), ook bekend als gekkekoeienziekte, in de Verenigde Staten in december 2003 wist de Democratische Progressieve Partij (DPP), momenteel de grootste oppositiepartij in Taiwan,  de import van rundvlees uit de VS, een halt toe te roepen. Die opschorting werd deels opgeheven in 2005 en 2006 met uitzondering van vlees met been en een aantal andere bijproducten.

De ban op deze laatste vleesproducten werd in oktober 2009 zonder meer opgeheven toen de Kwomintang-regering (KMT) opnieuw aan de macht kwam.

Botsing

Een geval van aangeboren BSE op 24 april in Californië was de directe aanleiding voor een regelrechte botsing tussen de heersende KMT en een aantal oppositiepartijen.

De KMT kon de druk van de oppositie om de import van Amerikaanse producten op te schorten, maar nipt afwenden.

Na de recente uitbraak van BSE bleef de Taiwanese regering bij haar besluit dat er geen onmiddellijke noodzaak was om de invoer van rundvlees uit de VS op te schorten.

Als antwoord daarop organiseerden de DPP, de Taiwanese Solidariteitsunie en de Volkspartij een stemming die ze wonnen met 42 tegen 39 stemmen. Hiermee werd beslist om de import van Amerikaans rundvlees onmiddellijk stop te zetten en het aanwezige vlees uit de winkelrekken te halen.

Ultieme stem

Een spoedbijeenkomst van de KMT blokkeerde deze resolutie echter met 45 stemmen tegen 44 doordat de KMT-zegsman Wang Jin-pyng een ultieme stem uitbracht, voor het eerst in tien jaar.

De woordvoerder van het Nationale Voedselagentschap Ho Tsung-hsun zegt dat Wang als zegsman eigenlijk politieke neutraliteit moest tonen maar in de plaats daarvan “de belangen van de heersende partij boven die van het volk plaatste.”

Vertrouwensbreuk

Nochtans blijkt er een interne vertrouwensbreuk bij de regerende partij te zijn ontstaan. Zo kwamen er negentien KMT-leden niet opdagen voor de stemming. Zij gaven een “familiale reden” of een “agendaprobleem” op om hun afwezigheid te verantwoorden.

Niettegenstaande de resolutie het niet haalde, had ze wel politieke impact. Het departement van de minister van Volksgezondheid Chiu Hung-ta liet al weten dat ze een delegatie naar de VS zullen sturen om de slachthuizen te bezoeken. Als Binnenlandse Zaken het waarschuwingsniveau voor BSE verhoogt, zullen ze ook “onmiddellijk overgaan tot de opschorting van de invoer van alle rundvleesproducten.”

take down
the paywall
steun ons nu!