Watmet -

Als jongeren zich ermee bemoeien

maandag 7 mei 2012 22:00
Spread the love

­’t Is gebeurd. De slotzitting van KRAS, het scholierenparlement, heeft vrijdag 4 mei plaatsgevonden in het Vlaams en Federaal parlement. Meer dan 400 jongeren zijn naar Brussel afgezakt om hieraan deel te nemen. Tussen de wereldverbeteraars, de toekomstige politici en de leerlingen ( en leerkrachten ) die profiteerden van een dagje ‘congé’, liep ik rond met een cursusblok en een balpen. ‘Wat doe ik hier in godsnaam?’ …

September 2011, elk jaar is het alweer hetzelfde scenario. 3 leerkrachten, 3 projecten, 3 keuzes. Ik ben wel geïnteresseerd in politiek en debatteer graag. Dit biedt toevallig het Project Mens en Maatschappij met KRAS. Even checken wat mijn beste vriendin gekozen heeft en klaar is kees: ik ben ingeschreven voor KRAS. Welk thema komt dit jaar aanbod? Een discussie- rollenspel rond klimaat. KLIMAAT? Waarom had ik me ingeschreven?

Klimaat is vandaag de dag een belangrijk aspect in onze maatschappij, maar het is mijn topprioriteit niet. Neen, klimaat is echt niet interessant. ‘Tja, misschien verander ik wel van gedacht, het is tenslotte een actueel thema….’ Gedurende het hele jaar ben ik naar de vergaderingen geweest en heb flink gedebatteerd met als rol: medewerkster bij ‘fortis carbon banking’.

Hoe geëngageerd enthousiast creatief jongeren nog zijn om zich bezig te houden met dergelijke mondiale thema’s, vind ik geweldig! Mensen denken vaak dat jongeren alleen interesse hebben voor facebook en Justin Bieber. Dankzij initiatieven als KRAS bewijzen we dat dit vooroordeel niet geldt voor alle jongeren!

Tijdens de slotzitting vernam ik dat veel andere Vlaamse en Brusselse scholen deelnamen aan dit project. Men zat met meer dan 400 man verspreid tussen twee parlementen en verschillende commissies. Ik was lid van de persploeg en kreeg de kans om mijn neus in andermans zaken te steken. Mijn missie? Te weten komen hoe zo’n slotdag georganiseerd wordt.

Ik nam plaats in verschillende commissies en luisterde met plezier naar hoe jongeren hun mening over klimaat gaven. Soms was ik akkoord en soms helemaal niet maar mijn visie was niet van belang. Wat ik echt indrukwekkend vond, is hoe die leerlingen actief en geïnteresseerd deelnamen aan het debat. Wij zijn de toekomst, en dit begrijpen we maar al te goed!

Auteur: WAHIBA TEHRAOUI

take down
the paywall
steun ons nu!