Stembureau in Rhodos

Griekse kiezers straffen regeringspartijen af

zondag 6 mei 2012 22:10
Spread the love

In Griekenland zijn de voorlopige uitslagen bekend. Met 34 procent van de stemmen geteld tekenen de eerste opvallende trends zich af.

De Grieken hebben de twee grootste centrumpartijen, die sinds 1974 altijd de meerderheid hebben gevormd (de socialisten van PASOK en het centrumrechtse Nea Dimokratia) afgestraft. PASOK is van 44 procent naar 14 procent gedaald en de Nea Dimokratia van 33 procent naar 20 procent.

De grootste stijgers zijn de coalitie van verenigd links SYRIZA, die fors is gestegen van 4 procent naar 15 procent. Nog een opvallende uitschieter is de extreemrechtse partij Laikos Syndesmos (Gouden Dageraad): die is van 0,29 procent naar bijna 7 procent gestegen. Ook Anexartiti Ellines, een rechtse afscheuring van de Nea Dimokratia, is vanuit het niets naar 10 procent gestegen. De communistische KKE is met 1 procent gestegen naar 8 procent.

Zelf ben ik blij dat het monopolie van de twee grootste partijen eindelijk gebroken is. Dit had al vier jaar geleden moeten gebeuren. Het geeft de mensen ook een beetje hoop. Maar het is afwachten hoe het zal verlopen met de coalitievorming.

De linkse partijen zeiden tijdens de campagne al dat ze geen coalitie willen vormen met de de traditionele grote partijen die het memorandum van Europa aanvaarden. Als ze niet tot een coalitie kunnen komen dan zal er een nieuwe stemronde moeten komen ergens in juni.

Lees ook:

https://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/04/29/het-versplinterde-griekse-politieke-landschap

https://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/05/02/griekse-parlementsverkiezingen-een-feest-voor-de-democratie

Officiële uitslagen: klik hier

take down
the paywall
steun ons nu!