Verslag, Nieuws, Cultuur, Adam Yauch, Beastie Boys -

Beastie Boys bassist Adam Yauch overlijdt op 47

De New Yorkse muzikant, regisseur en activist Adam Yauch overleed op 4 mei aan speekselklierkanker. De man richtte de bekende New Yorkse hiphopband de Beastie Boys mee op en was verder ook actief als de organisator van de befaamde Tibetan Freedom-concerten in de jaren ’90.

zaterdag 5 mei 2012 21:58
Spread the love

De entree van de Beastie Boys in de popmuziek was er een van zelden geziene consternatie. Hier waren drie New York punks die plots een kruising van heavy riffs en rap op de muzikale landkaart zetten. Brallerig, voor velen seksistisch en duidelijk niet gespeend van humor. Beastie Boys – trio met Mike D, Ad-Rock en MCA (alias Yauch) – debuteerden met Licenced To Ill, een plaat die behoorlijk opwindend was en meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht. Maar het echte artistieke statement dat de groep maakte, volgde in ’89 met Paul’s Boutique. Een meesterwerk dankzij de radicale opbouw met de meest extreme samples en woordgoochelarij. Deze LP, geproduceerd door The Dust Brothers, is een van de beste hiphopalbums aller tijden. Maar ook het later werk van de groep bleef behoorlijk spannend.

Zo bij voorbeeld Ill Communication uit ’94 , naar aanleiding waarvan we de band ook interviewden. We ontmoetten daar Yauch als een aangename man met bijzonder veel interesses en de mond vol over Tibet. Op dat moment was er een tentoonstelling over het befaamde Kuifjesverhaal dat zich afspeelt in Tibet en Yauch was vastbesloten om de expositie te gaan bekijken. Hij was ook een ideale partner om een gesprek mee te beginnen. Toen de twee anderen zich bij ons voegden, was Yauch wild enthousiast omdat we het over Tibet hadden en dus viel ook het verder gesprek – ondanks de wilde reputatie van het trio – wonderwel mee.

Zijn bewondering voor Tibet maakte hij ook hard met de organisatie van een reeks van gesmaakte benefietconcerten waarop onder meer Radiohead, Rage Against The Machine, Pavement, Sonic Youth, Björk, Beck, John Lee Hooker en R.E.M. optreden. Yauch werd ook boeddhist (hij kwam oorspronkelijk uit een katholiek-joods gezin) en huwde met een Tibetaanse. Yauch ontpopte zich als regisseur van een aantal concertfilms en documentaires en had zijn eigen distributiemaatschappij Oscilloscope Pictures. Verder produceerde hij ook de comebackplaat van Bad Brains Build A Nation.

Beastie Boys verkocht in haar carrière meer dan 40 miljoen platen en bleef in de loop van de jaren geregeld opduiken. De groep gooide onder meer hoge ogen met de fijne instrumentale plaat The Mix-Up (2007) waarvoor de band een grammy kreeg. In 2011 verscheen dan nog Hot Sauce Committee Part 2 (deel één moet nog steeds uitkomen).

Ondertussen was al sinds 2009 geweten dat Yauch aan kanker leed. Vorig jaar werd ook nog even het bericht de wereld ingestuurd dat de man genezen was, maar Yauch sprak dat zelf tegen. We geven het hem na: als lid van één van de bekendste Amerikaanse (en ook invloedrijkste) bands van de laatste drie decennia heeft hij zijn stempel gedrukt op de aanvaarding van hiphop door de rockcommuniteit en ook door de manier waarop hij met zijn ziekte omging, mag hij gerust een heel grote meneer genoemd worden.

Koen De Meester

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!