Vredesbeleid – ook voor in de gemeente
Vrede, Watmet, Gemeenteraadsverkiezingen 2012 -

Vredesbeleid – ook voor in de gemeente

vrijdag 4 mei 2012 22:08
Spread the love

Vrede kan je ook in de gemeente waarmaken. Want vrede is niet alleen iets voor de regering of voor wereldleiders. Ook een gemeentebestuur kan aan vrede werken. Met de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2012 in het vooruitzicht heeft Jeugd & Vrede een omvangrijke brochure boordevol ideeën online gezet.

Voor de jeugddienst Jeugd & Vrede, die zich in de eerste plaats naar jongeren richt, heeft Peter Jochems de brochure ‘Lokaal Vredesbeleid 2012’ samengesteld met 50 mooie voorbeelden van vredesbeleid – ook voor in de gemeente.
Ook de vorige editie (2006) met 50 andere voorbeelden kan hier nog gedownload worden.

Gemeenteraadsverkiezingen kunnen een politiek schar­niermoment zijn: om de zes jaar is dat dé grote kans om politici – of zij die dat willen worden – eens aan de tand te voelen over gemeentelijk vredesbeleid. Hebben ze nog niets gepland? De brochure levert de bouwstenen. Ook voor daarna.

De auteur motiveert de lezer: “Samen wel honderd manieren om vrede in jouw gemeente waar te maken, alleen moet je er de moed en de inspiratie voor hebben, als burgemeester of als schepencollege, maar ook als jongere met honderd en één idealen. We geven geslaagde voorbeelden uit de praktijk. Anderen hebben dat blijkbaar gekund, dus waarom niet eens proberen in de eigen gemeente? ”

De brochure geeft een karrenvracht praktische voorbeelden uit Vlaamse gemeenten als Halle, Mechelen, Oostende, Leuven, Antwerpen, Gent, Ieper, Lokeren, Bissegem, Willebroek, Bilzen, … en is zo een geweldloos wapenarsenaal tegen vormen van geweld, zoals vechten, pesten, vooroordelen of burenruzie en voor respect, tolerantie, democratie, enz.

Pestpreventieacties, sensibilisatie-initiatieven over geweld op en rond de school, burenbemiddeling en buurtstewards, infocampagnes rond partnergeweld, alternatieve 11-novemberherdenkingen, manifestaties als ‘Trommelen voor Vrede’ of ‘Varen voor Vrede’, betogingen, campagnewebsites, tentoonstellingen, zoekspellen, culturele evenementen,  internationale uitwisselingen, ze komen allemaal gedocumenteerd aan bod.

Uit alles wat we opsomden blijkt hoe ook een gemeente of een stad ontelbaar veel mogelijkheden heeft om iets voor de vrede te doen.  Maar politici zitten met heel veel andere zaken aan hun hoofd. Een taak dus om hen nu aan de mouw te trekken, vindt Jeugd & Vrede. De brochure leert hoe dat kan.

De brochure kan gratis gedownload worden.

take down
the paywall
steun ons nu!