Foto: http://www.facebook.com/memoryIhsaneJarfi

Over homofoob geweld en vooroordelen

vrijdag 4 mei 2012 17:43
Spread the love

Het schokkend nieuws dat de eerder vermiste homoseksuele Marokkaan Ihsane Jarfi doodgeslagen werd omwille van zijn geaardheid kwam hard aan. Dat de holebi-belangengroep çavaria bij dit schokkend nieuwsfeit meteen al de schuld legde bij bepaalde bevolkingsgroepen kwam nog harder aan. Terwijl gisteren na een snelle check door de redactie meteen duidelijk werd dat de namen van de opgepakte daders, Jonathan, Jeremy en Mutlu niet meteen een moslimachtergrond verraadden.

Cavaria stuurde gisteren een persbericht naar alle media met de mededeling dat de moord op Ihsan Jarfi niet alleen een homofobe moord is maar dat het hier gaat om allochtone daders.

Persbericht

Volgens het persbericht:

“Dat zowel de jongen als enkele van zijn belagers van allochtone origine zijn, maakt dit tot een zeer gevoelig verhaal, dat recente spanningen tussen de islamitische en holebigemeenschap misschien opnieuw kan doen oplaaien. Ze kan echter ook toenadering bewerkstelligen, gezien het slachtoffer tot beide gemeenschappen behoorde.”

Vervolgens gaat het persbericht verder:

“Een dergelijke intolerante haatcultuur mogen we niet toelaten. Onze moderne samenleving, en vooral onze politieke, culturele en religieuze leiders moeten dit krachtig veroordelen”, zegt Yves Aerts van de Vlaamse holebi- en transkoepel çavaria. 

Dat uitgerekend çavaria meegaat in de vooroordelen en er meteen ook conclusies aan koppelt zonder deze zware beschuldigingen te dubbelchecken is straf. Ondertussen is het kwaad al geschied en namen verschillende media het persbericht van çavaria over.  O.a Het Laatste Nieuws en zelfs op de Deredactie.be staat nog steeds dat het om allochtonen gaat. DeStandaard heeft de feiten wel gecheckt en juist weergegeven in de krant.

Cavaria had niettemin de informatie sneller kunnen rechtzetten en de media opnieuw informeren van hun vergissing. Een collega heeft hen er gisteren al attent op gemaakt toen hij rondbelde en men hem nergens kon bevestiging dat het om allochtonen ging.   Maar zelfs het persbericht van çavaria is pas vandaag op  hun site aangepast.  

Reactie

Yves Aerts ontkent dat het persbericht de vooroordelen versterkt. Volgens Yves Aerts springen ze omzichtig om met dergelijke informatie maar zijn ze inderdaad in de fout gegaan om te snel te suggeren dat het om allochtonen ging. Ze hebben zich namelijk gebaseerd op artikels in de Franstalige kranten RTL.info en La Meuse. Maar een blik op die kranten toonde gisteren al aan dat er nergens sprake was van moslims of allochtonen. De vermoedelijke daders  werden in het artikels waar çavaria naar verwees zelfs gisteren al bij naam genoemd:  Jonathan, Jeremy en Mutlu…en vandaag kwam er een vierde naam Eric bij.

Dergelijke speculatieve informatie de wereld insturen versterkt enkel de vooroordelen en helpt niemand vooruit.

Links:

http://cavaria.be/nieuws/persbericht/homofobe-moord-schokt-holebigemeenschap
http://www.rtl.be/info/belgique/faitsdivers/874907/le-corps-d-ihsane-jarfi-retrouve-dans-un-champ-trois-suspects-interpelles
http://www.lameuse.be/407280/article/regions/liege/actualite/2012-05-02/trois-individus-arretes-pour-avoir-tabasse-a-mort-ihsane-jarfi
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/120503_Moord_Homofobie

 

take down
the paywall
steun ons nu!