Nieuws, Cultuur, Recensie, Cd-recensie, Derek -

LuisterPost: Derek ‘De Banneling’

De naam Derek zal wel altijd onlosmakelijk met Derek & The Dirt verbonden blijven, maar de man heeft sinds die tijd niet stilgezeten en heel wat mooie muziek gemaakt. Een speciaal plaatsje in die aanzwellende cataloog mogen we inruimen voor zijn nieuwste plaat ‘De Banneling’. Een ingetogen cd over lief en leed.

vrijdag 4 mei 2012 19:18
Spread the love

Derek (Dirk Dhaenens) verscheen voor het eerst op de radar met Derek & The Dirt en de fijne single ‘Oh By The Way’ eind van de jaren 1980. Er volgden nog een paar platen, maar vanaf 1996 ging hij op pad in Derek en Vis om vanaf 2000 solo te gaan en zich in een hele reeks van projecten te storten. Recentelijk is er onder meer Boon Appetit, een voorstelling waarvoor Derek teksten van Louis Paul boon op muziek zette.

Maar zijn nieuwste plaat De Banneling bevat louter tekst en muziek van Derek zelf. Die wordt geleverd door rasmuzikanten als Yves Meersschaert (alias Vis van Derek & Vis) op piano en hammondorgel en tevens productie, gitarist Hans Van Oost, drummer Luc Vanden Bosch, contrabassist Mario Vermandel, zangeressen Kathleen Vandenhoudt en Pascale Michiels en nog een paar muzikanten. Samen produceren ze een intiem geluid dat uitstekend past bij de rokerige sfeer die deze plaat uitwasemt.

Het begint zwoel, met aanzwellende orgelmuziek, een traag walsje waarin de zanger zijn twijfels uit: ‘Ik wil nog wel met jou, maar wil jij nog wel met mij?’ Ook in de andere teksten  (‘Ik kan niet slapen zonder jou’, het titelnummer, ‘Eenzaam in jou’) ontmoet je een nauwkeurig formulerende ziel die gerust vergeleken mag worden met Jan De Wilde en Lieven Tavernier, maar even goed met Yevgueni.
De jazzy sfeer laat die teksten nog mooier uit de verf komen en dan komen zinnen als ‘verslaafd aan schaatsen over ijs van maximaal één nacht’ (in ‘Tot jouw in memoriam’) aardig bovendrijven. De plaat is er een van hoofdzakelijk slows, maar door een aantal subtiele toetsen (een gitaarsolo van Pim De Wolf, een eenzame sax van John Snauwaert) wordt de aandacht mooi vastgehouden.
De Banneling is dan ook melancholisch als de lichtjes van de haven. Nu Richard Hawley zijn deken van tristesse van zich heeft afgeschud, kunnen de toegewijde tobbers van de nacht gerust de kant van Derek opkijken. Of hoe je helemaal niet ver hoeft te zoeken voor een splinter schoonheid, eentje die in het oog blijft steken.

Koen De Meester

Concertkalender: derekmusic.be/concerten

Boon Appetit: Matineeconcert om 15u op 3 juni  in het Concertcafé van het Trefpunt, SintJacobs 18, Gent

Bob Dylan 71 : jaarlijkse tribute concerten in de maand mei 

Place Musette : lustrumeditie 2012

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!