Opinie, Nieuws, België, Louis Tobback -

The Godfather regeert in Leuven

De Leuvense burgemeester Louis Tobback (SP.A) noemt een jongeman die door portiers in elkaar geslagen werd een leugenaar. Dat terwijl het onderzoek naar de feiten nog bezig is. In 2011 steeg het aantal meldingen bij het Meldpunt Discriminatie Leuven met 70 procent. "Zijn dat dan ook allemaal verzinsels", vraagt Ikrame Kastit zich af.

donderdag 3 mei 2012 12:29
Spread the love

Op 31 maart wilden enkele vrienden op de Oude Markt in Leuven de verjaardag van een vriend gaan vieren. Een avond die veelbelovend begon eindigde echter in mineur. Twee broers werden geweigerd aan de ingang van een café. Volgens hen gebeurde dat omwille van racistische motieven. Alsof dit nog niet erg genoeg was, achtervolgde een groep portiers de twee jongemannen en sloeg hen in elkaar. De reactie van de cafébaas hierop was dat hij niet verantwoordelijk is voor zijn portiers wanneer ze zijn café verlaten. Tot slot maakte de VRT en andere media op minder dan acht uur tijd van de slachtoffers daders met als orgelpunt het interview van Lieven Verstraete in ware inquisitiestijl tijdens Terzake.

Als kers op de taart kwam burgemeester Tobback recent zijn bijdrage leveren in de verdachtmaking van de slachtoffers. In De Morgen van 26 april beschuldigde hij een van de twee mannen ervan leugens te verkopen en dreigde ermee hem te vervolgen wegens smaad. Bovendien viel Tobback, net als Lieven Verstraete,  de werkgever van de man aan: “de man van het Minderhedenforum koos dus het verkeerde café uit om publiciteit te maken voor de campagne die zijn organisatie heeft opgestart tegen racisme in het uitgaansleven.”

Dit heb ik nog nooit meegemaakt, een burgemeester die een burger uit zijn stad (en zijn werkgever) rechtstreeks aanvalt via de pers terwijl het onderzoek naar de feiten nog bezig is!

Laten we meteen duidelijk zijn: het Minderhedenforum heeft geen campagne lopen over racisme in het uitgaansleven. Dus ik raad meneer Tobback aan om in het vervolg eerst de feiten op te vragen vooraleer hij zulke uitspraken doet. Misschien moet het Minderhedenforum wel met een campagne rond racisme in het uitgaansleven beginnen, want de klachten lopen daar massaal binnen. Misschien moeten ze dat dan ineens linken aan burgemeesters die het probleem blijven negeren.

De situatie is vrij duidelijk voor mij: kritiek op het beleid is in Leuven (maar zeker niet enkel daar) ontoelaatbaar. Als ik Tobback hoor spreken komt hij op mij over als een dictator: durf mijn beleid kritisch te bekijken en ik maak u monddood!

Een gerelateerd feit: in 2011 steeg het aantal meldingen bij het Meldpunt Discriminatie Leuven met 70 procent. Het Meldpunt Discriminatie deed enkele aanbevelingen aan de lokale overheid met het oog op het verminderen van het discriminerende deurbeleid van een aantal danscafés. Danscafés werden bijvoorbeeld nogmaals aangemoedigd om een eenduidig intern huisreglement op te stellen en te afficheren aan de deur.

Naast deze stijging van meldingen bij het Meldpunt discriminatie zijn er voldoende recente gegevens en studies die aantonen dat de problematiek van discriminatie niet te ontkennen valt. Uit het eindrapport gelijke kansen van CESO aan de KU Leuven blijkt dat de overgrote meerderheid (meer dan 80 procent) van zowel ‘autochtone’ als ‘allochtone’ respondenten het erover eens zijn dat etnische en religieuze minderheden in België regelmatig gediscrimineerd worden.

Vooral in hun zoektocht naar werk, in het uitgaansleven en in het contact met politie merken zowel ‘allochtonen’ als ‘autochtonen’ op dat er een systematisch ongelijke behandeling is van allochtonen. Eind april kwam in het jaarlijks rapport van ENAR naar voor dat er structureel racisme aanwezig is in alle lagen van onze samenleving. Amnesty International heeft vorige week een nieuw rapport over discriminatie van moslims in Europa uitgegeven en daar blijkt dan weer uit dat moslims in België meer te maken hebben met discriminatie dan anderen.

Verder is er ook nog een recent artikel in MO* dat politiegeweld tegen burgers, ook op basis van discriminatie, aankaart. De Commissie Justitie van de Liga van de Rechten van de Mens krijgt twee klachten per week binnen over politiegeweld. En zo kunnen we nog wel even doorgaan helaas, want niemand bij zijn gezond verstand kan blij zijn met deze feiten, zeker de slachtoffers niet.

Het lijkt er dus op dat dit geen alleenstaande incidenten zijn maar dat er eerder een maatschappelijk probleem is. Of zijn dit volgens godfather Tobback ook allemaal leugens? Verzinsels van verenigingen en internationale organisaties over racisme? Hebben de jongens in Leuven zichzelf misschien een pak slaag toegediend?

Het is werkelijk verbijsterend hoe meneer Tobback dit heeft aangepakt. Als bestuurder en politicus met zijn groot gelijk viseert hij een burger en ontkent hij tegelijkertijd de problematieken. Ook het voorafgaande optreden van schepen Ridouani (net na de feiten in Leuven) op het nieuws was zeer zwak.

Soms vraag ik mij af op welke planeet deze politici leven? Wat een nobele bijdrage had kunnen zijn tot nultolerantie voor racisme en discriminatie in de uitgaanssector (en uiteraard in alle sectoren), draaide uit op een Leuvense burgemeester die de feiten gewoon niet au sérieux neemt en zelfs afdoet als pure nonsens. Als politici voortdurend bezig zijn met hun beleid te verdedigen en alles wat daar tegenin druist te verdraaien, wordt de waarheid ongeloofwaardig gemaakt en regeert de leugen.

De leugen dat Leuven een diversiteitsvriendelijke stad is met een adequaat antidiscriminatiebeleid. De leugen dat burgervader Tobback er is voor alle Leuvenaren en hen ruimte geeft voor kritiek.

take down
the paywall
steun ons nu!