Christianity and Revolution: Tomas Borge's Theology of Life (boekcover)
Nieuws, Politiek, Nicaragua, Daniel Ortega, Sandinisten, Tomas Borge, Sandinistische Nationale Bevrijdingsfront (FSLN), Managua, Carlos Fonseca -

Eerbetoon aan Tomas Borge in Managua

Maandag overleed Tomas Borge, een van de stichters van het Sandinistische Nationale Bevrijdingsfront (FSLN). De Nicaraguaanse president Daniel Ortega ging woensdag in de hoofdstad Managua voor in een nationaal eerbetoon aan Borge, commandant van de Sandinistische revolutie. Ook de bevolking van Nicaragua heeft de grote leider massaal geëerd. Zijn mondiale impact is groot.

donderdag 3 mei 2012 15:25
Spread the love

De ceremonie had woensdagnamiddag plaats op de Plaza de la Fe in de hoofdstad. Het land is nog steeds in nationale rouw om het verlies van de laatste overlevende stichter van het Sandinistische Nationale Bevrijdingsfront (FSLN).

Ook het parlement zou op woensdag samenkomen om een eerbetoon te brengen aan Tomas Borge. “Hij was een politicus met een hoge menselijke gevoeligheid en hij heeft Nicaragua verdedigd op vele internationale fora waar hij aanwezig was. Hij verdedigde ook de rechtvaardige strijd van andere volkeren”, zo vertelde René Núñez, voorzitter van de Nationale Vergadering, het Nicaraguaanse parlement.

Tomas Borge werd geboren op 13 augustus 1930 en hij overleed op 30 april 2012 aan de gevolgen van longkanker. Hiervoor werd hij opgenomen in het militair hospitaal in Managua, waar hij op 6 april een operatie onderging.

Vele regeringen, politieke partijen, religieuze en sociale organisaties en intellectuelen uit de hele wereld betoonden hun medeleven en prezen Borge als revolutionaire leider, prominente schrijver, dichter, parlementariër en diplomaat.

‘s Morgensvroeg al begon woensdag de begrafenisplechtigheid bij het Nationaal Paleis, waarbij duizenden door de straten van de stad marcheerden om het lichaam te begroeten van deze strijder tegen de Somoza-dictatuur, waarvoor hij gevangenschap en marteling moest ondergaan.

De overheidsfunctionaris Rosario Murillo verklaarde in de pers: “Nu vieren we het eeuwige leven van Tomas, de onsterfelijkheid van Tomas, de vreugde om Tomas aanwezig te weten op de weg naar meer overwinningen voor het volk”.

Het lichaam van Tomas Borge zal begraven worden in een mausoleum in de hoofdstad waar ook de stoffelijke resten van comandante Carlos Fonseca (oprichter van de FSLN) bewaard worden.

“Zo heeft hij het gevraagd en zo wil het zijn familie en president Daniel Ortega. En we zijn nu bezig om hem die ereplaats te geven samen met Carlos, twee commandanten die de dood overwonnen”, zei Rosario Murillo.

Bron: Resumen 03-05-2012 (alternatieve nieuwsberichten vanuit Argentinië)

(vertaling uit het Spaans door Toon Mondelaers)

My Personal Revenge, Tomas Borge

My personal revenge will be the right
of your children to school and to flowers;
My personal revenge will be to offer you
this florid song without fears;
My personal revenge will be to show you
the good there is in the eyes of my people,
always unyielding in combat
and most steadfast and generous in victory.
My personal revenge will be to say to you
good morning, without beggars in the streets,
when instead of jailing you I intend
you shake the sorrow from your eyes;
when you, practitioner of torture,
can no longer so much as lift your gaze,
my personal revenge will be to offer you
these hands you once maltreated
without being able to make them forsake tenderness.
And it was the people who hated you most
when the song was language of violence;
But the people today beneath its skin
of red and black [the colors of the Sandinista flag] has its heart uplifted.

(uit: Reflections on the Death of the Sandinista Leader
The Personal Revenge of Tomas Borge

door Daniel Kovalik, Counterpunch, 2 mei 2012)

Christianity and Revolution: Tomas Borge’s Theology of Life, uitgeverij: Orbis Books (februari 1987), 166 p.
ISBN-10: 0883444119 ; ISBN-13: 978-0883444115

take down
the paywall
steun ons nu!