Nieuws, Brussel, Politiek, Cultuur, Muziek, Kosovo, BOZAR, Bosnië-Herzegovina, Albanie, Balkan Trafik 2012 -

Balkan Melange, waar oost en west samenkomen

Balkan Melange, waar oost en west samenkomen
donderdag 3 mei 2012 14:27

NL

Een reportage over de visie van muzikanten uit de Balkan op muziek en politiek in hun regio.

De 6de editie van Balkan Trafik! bracht muzikanten uit de hele Balkan samen in het hartje van Europa, in Brussel. De Balkan is een regio waar Oost en West elkaar kruisen en tot een mengelmoes versmelten.

We spraken met enkele muzikanten die optraden op Balkan Trafik! over muziek, cultuur, politiek en hoe zij naar de toekomst kijken. Behalve de muzikanten lieten we ook een expert aan het woord. Vjosa Musliu doctoreert aan de UGent, komt zelf uit Kosovo en kent de regio als geen ander.

Musliu geeft duiding over de politieke situatie in de landen die aan bod komen tijdens de reportage: Bosnië en Albanië. Ze heeft het ook over de explosieve situatie in Kosovo waar meer dan twee miljoen mensen zo goed als ‘opgesloten’ leven.

Aanleiding is Jericho, een band uit Kosovo die zou optreden tijdens Balkan Trafik!, maar in Kroatië de toegang tot de Europese Unie werd geweigerd.

EN

A reportage about music and politics in the Balkans as seen by musicians from the region.

The 6th edition of the festival Balkan Trafik! brought musicians from all over the Balkans to the heart of Europe, Brussels. The Balkans is a region where East and West cross each other with a mixture as a result.

We talked to some of the musicians about their music, culture, politics and how they look to the future. We also talked to an expert, Vjosa Musliu, coming from Kosovo and working at the Center for EU Studies at Ghent University, she knows the region as no other.

Musliu gives an indication on the political situation of the countries that were talked about in the reportage: Bosnia and Albania. She discusses also the explosive situation in Kosovo where more than two million people are being trapped.

The reason for this is Jericho, a band from Kosovo who was supposed to perform during the Balkan Trafik! festival, but was denied access to the European Union at the Croatian border.

take down
the paywall
steun ons nu!