1 mei in Moskou
Moskou, Dimitri Medvedev, 1 mei, Poetin, Oedaltsov, Mars der Miljoenen, Oleg Sjejin -

1 mei in Moskou

donderdag 3 mei 2012 12:56
Spread the love

Eergisteren was het ook in Rusland 1 mei. Op de Dag van de Arbeid vinden in Moskou traditioneel een heleboel optochten plaats: verschillende groepen van allerlei slag en politieke overtuiging komen op straat. Een week voor de inauguratie van de ‘nieuwe’ president, liep de tandem Medvedev/Poetin mee aan het hoofd van de optocht van de vakbonden en Verenigd Rusland.
Een groot deel van de oppositie (die van “Voor Eerlijke Verkiezingen”) spaart zijn krachten voor de “Mars der Miljoenen”. Zes mei, de dag voor Poetins inauguratie, hopen zij namelijk tienduizenden mensen op straat te krijgen (miljoenen lijkt nogal onrealistisch). Een laatste gebalde vuist naar het Kremlin. Of ze de opkomst van zo’n 150.000 demonstranten van gisteren zullen kunnen evenaren (hoewel verschillende media berichten over betaalde deelnemers) is onwaarschijnlijk, maar als ze evenveel mensen weten op te trommelen als in december vorig jaar, toen de protestbeweging hoogtij vierde, komen ze in de buurt. Het zou een krachtig signaal kunnen worden voor Poetin dat zijn nieuwe, derde termijn niet vlekkeloos zal verlopen zonder toegevingen en hervormingen. Een lage opkomst zou dan weer de doodssteek kunnen betekenen.

Sergej Oedaltsov, hoofd van het Linkse Front en drijvende kracht achter de “Mars der Miljoenen”, heeft een rechtszaak aan zijn been. Hij zou een lid van de pro-Kremlinbeweging  “Jonge Garde” geslagen hebben tijdens een betoging tegen de oprichting van een NAVO-basis. De politicus ontkent en veroordeelt de zaak als een typische provocatiestrategie.  De kans is dus bestaande dat Oedaltsov zijn “Mars” in de rechtszaal zal doorbrengen.

Zeven mei is een grote flashmob gepland, met de bedoeling zo veel mogelijk mensen te overtuigen een wit lintje te dragen om hun ontevredenheid met Poetins herverkiezing uit te drukken. Door zonder slogans en spandoeken op straat te komen, is geen toestemming nodig van de overheid. In het verleden werden anderzijds al vaak eenzame betogers opgepakt.

Ondertussen hebben Oleg Sjejin (cf. twee vorige posts op http://moskoerier.wordpress.com) en zijn medestanders na veertig dagen de hongerstaking opgegeven. De klacht die hij indiende bij de rechtbank wordt bekeken, maar het is onwaarschijnlijk dat de ex-kandidaat-burgemeester gelijk krijgt.

take down
the paywall
steun ons nu!