“Rijke landen moeten consuminderen”
Nieuws, Wereld, Milieu -

“Rijke landen moeten consuminderen”

NEW YORK — De capaciteit van de aarde om tegemoet te komen aan menselijke behoeften is niet oneindig en het huidige consumptiepatroon bedreigt de planeet, zeggen wetenschappers van de vooraanstaande Britse Academie voor Wetenschappen in de studie 'People and the Planet'. Ontwikkelde landen moeten hun consumptie daarom sterk verminderen.

woensdag 2 mei 2012 18:34
Spread the love

Aan de vooravond van de Rio+20-top publiceren de wetenschappers een studie over de bedreiging van de bevolkingstoename in relatie tot het welzijn van onze planeet. Ze formuleren ook een reeks aanbevelingen.

Toen de geïndustrialiseerde landen op de Aardetop in 1992 in Rio De Janeiro een waarschuwing kregen over de onhoudbare consumptie van eindige grondstoffen, reageerde toenmalig president van de Verenigde Staten G.W. Bush met de uitspraak dat de Amerikaanse manier van leven niet onderhandelbaar was.

Twintig jaar later, aan de vooravond van de VN-Conferentie over Duurzame Ontwikkeling (ook wel Rio+20 genoemd) half juni in Brazilië, heeft de top een actieplan klaar dat focust op een groenere economie en een duurzame toekomst.

Limiet bereikt

De studie ‘People and the Planet’ richt zich op de toenemende bevolkingsgroei en de ongekende mate van consumptie die een bedreiging vormt voor het welzijn van de planeet.

De uitgever van het rapport is de Britse Academie voor Wetenschappen (Royal Society), het 352-jaar oude instituut van eminente wetenschappers dat illustere volgers had zoals bijvoorbeeld Isaac Newton, Charles Darwin, James Watson en Albert Einstein. Hun kersverse studie stelt dat de capaciteit van de aarde om alle menselijke noden te vervullen, eindig is. Hoe en wanneer die limiet bereikt wordt, hangt af van de keuzes die we maken wat betreft onze levensstijl en de bijhorende consumptie.

Nobelprijswinnaar Sir John Sulston die het rapport voor de academie presenteerde, vertelde dat er een sterk verband bestaat tussen bevolking, consumptie en milieu. Hij voegde daaraan toe dat de meest ontwikkelde en de leidende economieën hun consumptie dringend moeten verminderen. Als voorbeeld stelde hij dat een pasgeborene in een ontwikkeld land 30 tot 50 keer meer water verbruikt dan een baby in een ontwikkelingsland.

Er is een toenemend verbruik van voedsel, water, energie en mineralen, volgens het rapport “de meest noodzakelijke bronnen en de basisbehoeften om te kunnen overleven, maar niet voor alle mensen voorhanden.”

Elf miljard

De 21e eeuw is een zorgwekkende periode voor mens en planeet, aldus de studie, omdat de mondiale bevolking die de zeven miljard bereikte in 2011, zal stijgen tot een bevolkingscijfer tussen acht en elf miljard tegen 2050. De ontwikkelingslanden zullen tussen vandaag en 2050 elke vijf dagen het equivalent van een stad van een miljoen inwoners gaan bouwen, berekenden de auteurs van de studie.

“De menselijke impact op de planeet is problematisch en in de rijkste delen van de wereld is de materiële consumptie per hoofd ver boven het aanvaardbare niveau, rekening houdend met een totale bevolking van zeven miljard of meer.”

Dat staat in sterk contrast tot de 1,3 miljard armsten, die juist meer zouden moeten kunnen consumeren om zo uit hun penibele situatie te geraken. Omdat zowel de bevolking als de consumptie stijgt, worden we geconfronteerd met alarmerende zaken zoals de klimaatverandering met verminderde oogsten in sommige delen van de wereld als gevolg, alsook een toenemend verlies van soorten.

Aanbevelingen

In een reeks aanbevelingen roept de studie de internationale gemeenschap op om de 1,3 miljard allerarmsten die het met minder dan 0,75 euro per dag moeten redden, uit de armoede te halen en de ongelijkheid in de wereld aan te pakken.  

Daarnaast vragen ze de ontwikkelde landen hun consumptie te stabiliseren om die vervolgens te verminderen door de grondstoffen efficiënter te benutten, afval te verminderen en te investeren in hernieuwbare bronnen en technologieën.

Ook vereisen programma’s rond gezondheid en vrijwillige familieplanning dringend politiek leiderschap en financieel engagement. Bevolking en milieu mogen niet als twee aparte onderdelen gezien worden. “Demografische veranderingen en hun invloed moeten worden meegenomen in economische en klimatologische debatten en op internationale vergaderingen zoals die van de Rio+20-top” aldus de studie.

take down
the paywall
steun ons nu!