"Terwijl de mainstream pers deze grote gebeurtenis minimaliseert en alleen maar laster spuit, is het duidelijk dat het aantal demonstranten het cijfer van 80.000 ver overschrijdt", schrijft de Patriottische Optocht (foto: Prensa Notimundo)
Opinie, Nieuws, Politiek, Colombia, Bogota, Marcha Patriotica, Patriottische Optocht, Politieke beweging, Nationale Patriottische Raad, Camilo Raigozo -

Optocht van 80.000 mensen in Colombia: de geboorte van Nationale Patriottische Raad

Op deze historische dag trokken meer dan 80.000 mensen naar de Plaza de Bolivar in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Hier gebeurde de plechtige geboorte van een nieuwe politieke beweging: de Patriottische Optocht.

woensdag 2 mei 2012 13:05
Spread the love

De overgrote meerderheid van de deelnemers kwam uit alle streken van het land en begon goed georganiseerd aan deze Patriottische Optocht. Vanuit drie verschillende punten in de stad: het Nationaal Park, het Colisseum El Campin en het park Olaya Herrera trokken 80.000 mensen naar Plaza de Bolivar.

De vuile propaganda ontketend door de media, de legerleiding, de politie en andere sectoren van extreemrechts uit de kringen van de paramilitairen voorspelde chaos en wanorde. Maar er werd zelfs geen ruit gebroken, ondanks het grote aantal deelnemers.

Terwijl de mainstream pers deze grote gebeurtenis minimaliseert en alleen maar laster spuit, is het duidelijk dat het aantal demonstranten het cijfer van 80.000 ver overschrijdt.

De pers van de oligarchie zegt dat ze maar met 35.000 manifestanten waren en sommigen geven toe dat het er misschien 50.000 waren. Zo proberen ze de realiteit te verbergen voor de burgers van het land.

Ongeveer 20.000 mensen konden zelfs de Plaza de Bolivar niet bereiken omdat er geen plaats genoeg was voor hen. Ze moesten er zich bij neerleggen om op de grote schermen die opgeteld stonden op verschillende punten van de Zevende Avenue te zien wat er op de Plaza gebeurde.

De beweging van de Patriottische Optocht bestaat uit meer dan 1.700 maatschappelijke organisaties uit de verschillende regio’s van het land. Samen zijn ze op zoek naar de eenmaking van alle democratische sectoren en ze willen een leidende rol spelen in het politieke leven.

De voornaamste doelstellingen van de Patriottische Optocht zijn: een politieke oplossing voor de sociale en gewapende conflicten, de realisatie van een rechtvaardige landbouwhervorming voor de boeren, ??garanties voor toegang tot gezondheidszorg voor alle Colombianen, waardig werk en gratis onderwijs van hoge kwaliteit voor kinderen en jongeren.

Deze politieke beweging kreeg in het weekend van 21-22 april 2012 vorm dankzij de aanwezigheid van meer dan 4.000 afgevaardigden en ongeveer 1.700 nationale organisaties. Er was ook een grote internationale delegatie van linkse krachten aanwezig.

Zullen deel uitmaken van de Nationale Patriottische Raad: Piedad Cordoba, Jairo Rivera, Carlos Lozano, Andres Gil, David Florez, Carlos Garcia, Javier Cuadros, Gloria Cuartas, Gustavo Gallardo, Mauricio Ramos, Hubert Ballesteros, Jairo Estrada, Jael Quiroga, Joaquin Romero, Angel Torres, Heriberto Bloem, Diego Angulo, Carolina Bautista, William Monsalve, Patricia Ariza, Francisco Tolosa, Nidia Quintero, Gloria Cuartas, en nog anderen uit de meest uiteenlopende organisaties en sociale sectoren uit het hele land.

De politieke verklaring luidt als volgt: “Wij patriotten van Colombia hebben samen gemarcheerd in Bogota om het bestaan ??van collectieve dromen te bevestigen, om de wegen naar waardigheid aan te duiden, om deuren van hoop te openen in de lijn van de bevrijders van de Eerste Onafhankelijkheid. We nemen deel aan dit nieuwe hoofdstuk in de geschiedenis die moet opgebouwd worden door de breedst mogelijke volkseenheid”.

De Patriottische Optocht is de enige keuze voor duizenden Colombianen die al tientallen jaren gemarginaliseerd worden door de machthebbers. Het is een brede beweging met ruimte voor alle mensen en organisaties die geloven in de noodzaak van de hervorming van het land.

De Nationale Patriottische Raad werd begeleid door meer dan 100 internationale gasten. Die hebben een internationale politieke verklaring uitgebracht van steun voor de Beweging van de Politieke Patriottische Optocht. Op die manier willen ze de Latijns-Amerikaanse banden versterken voor de opbouw van een echte continentale soevereiniteit.

Camilo Raigozo

Camilo Raigozo werkt voor het persagentschap Notimundo en is ook betrokken bij de nieuwe politieke patriottische beweging in Colombia.

(vertaling uit het Spaans door Toon Mondelaers)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!