Barroso maakt zich belachelijk

Barroso maakt zich belachelijk

woensdag 2 mei 2012 08:41
Spread the love

Iemand moet mensen als Barroso en Merkel toch eens diets maken dat ze zich grenzeloos belachelijk maken met hun aankondiging om het Europees kampioenschap voetbal in Oekraïne te zullen mijden, uit onvrede over de behandeling die de Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko in haar land ten deel valt. De rij Europese hoogwaardigheidsbekleders, die voor het voetbalfeest bedanken als dat land niet spoedig werk maakt van de mensenrechten, neemt met de dag toe – vandaag kon je op het radio-nieuws horen dat ook de Nederlanders (in casu het kabinet en het Koninklijk Huis) het voorbeeld van Merkel en co willen volgen.

Nu heb ik alle respect voor mensen als Geert Van Istendael die opkomen voor politieke mensenrechten, of het nu gaat om dissidenten in China, of om Timosjenko in Oekraïne. Dat Oekraïne geen rechtsstaat is, is duidelijk, en laat Amnesty International en Human Rights Watch daar absoluut tegen fulmineren.

Maar willen de Europese bureaucraten en bewindvoerders alsjeblief ophouden met te jeremiëren over de politieke mensenrechten in Oekraïne, als ze terzelfdertijd landen in de Eurozone doen kreunen onder ronduit misdadig beleid – onlangs las ik de term ‘suicidepact’ om het huidige bezuinigingsbeleid te omschrijven. De modale Griek, Portugees of Spanjaard die vetbetaalde EU-excellenties plechtig dit soort statements ziet afleggen, moet ongetwijfeld eens goed slikken. Veel cynischer kan niet: politieke mensenrechtenschendingen aanklagen in Oekraïne, en ondertussen op grote schaal economische en sociale mensenrechten schenden van gewone gepensioneerden, werklozen, en arbeiders en bedienden in de Eurozone.

Zwijgen zou de EU-excellenties dus sieren, in de huidige omstandigheden. Ik kan me overigens met de beste wil van de wereld geen EU-boycot van de Olympische Spelen in Beijing herinneren.

Als landen als Duitsland en Nederland echt een signaal willen geven, heb ik maar een advies: hou de Duitse en Nederlandse nationale ploeg gewoon thuis. Dan is het EK ineens onthoofd.  

take down
the paywall
steun ons nu!