“Verhoog minimumlonen met 10 procent”
Verslag, Nieuws, België -

“Verhoog minimumlonen met 10 procent”

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw stelt in zijn 1 mei-toespraak in Vooruit voor om de minimumlonen met 10 procent te verhogen. SP.A-voorzitter Bruno Tobback belooft dan weer dat nieuwe overheidsmanagers voortaan niet meer zullen verdienen dan de premier.

maandag 30 april 2012 21:32
Spread the love

Luttele momenten voor de start van het jaarlijkse feest Nacht van de arbeid in Vooruit in Gent hielden ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw en SP.A-voorzitter Bruno Tobback hun 1 mei-toespraak.

De voorbije weken hadden zich een aantal evidente mikpunten van de toorn van socialisten aangediend: de ceo van Belfius die klaagde over het teveel aan regulering in de financiële sector, Bekaertbaas Bert De Graeve die een premie opstreek terwijl hij net 609 werknemers aan de deur had gezet, de Adecco-hoofdman die het vakantiegeld en de 13de maand wil afschaffen en Electrabel, tja Electrabel.

Ze kwamen allemaal voor in de toespraak van Rudy De Leeuw. “Conservatieve politieke partijen, financiers en machtsgroepen dicteren voorlopig nog de wet in Europa. En de banken hebben niks geleerd. Erger nog: ze doen gewoon verder”, zo vatte De Leeuw het samen.

De ABVV-voorzitter hoopt dat het tij binnenkort zal keren. “De presidentsverkiezingen in Frankrijk en de verkiezingen in Duitsland en Nederland zullen hopelijk een kans zijn om met dit slecht beleid te breken.” De Leeuw verwacht ook nog weerwerk van de Europese vakbonden na de allereerste Europese actiedag van 29 februari.

Een pluim was er voor staatssecretaris voor fraudebestrijding John Crombez en voor minister van economie Johan Vande Lanotte die de prijzen aanpakt. Al denkt De Leeuw dat er nog andere oplossingen nodig zijn om het monopolie van Electrabel te breken. “Het ABVV wil dat de winst (kostprijs mwh 20 euro / verkoopprijs 60 euro) op de afgeschreven kerncentrales gebruikt wordt om de elektriciteitsfactuur te verlichten, via investeringen in hernieuwbare energie en via het verbeteren van de isolatie van onze woningen.”

De Leeuw stelde ook voor om de minimumlonen met 10 procent te verhogen om zo het aantal werkende armen terug te dringen.

SP.A-voorzitter Bruno Tobback meent de reden te kennen waarom zoveel werkgevers nu op het gaspedaal duwen. “Ze zijn het de jaren voor de crisis gewoon geworden om exorbitante winsten te boeken op de financiële markten en hopen die zo opnieuw te realiseren.”

Volgens Tobback moet iedereen die kan werken, dat ook doen en lang genoeg. “Dat moet iedereen onder ogen zien, maar het is niet de 99 procent die zich moet dubbel plooien voor de 1 procent. Ik wil best geloven dat managers 2 keer zo hard werken en 3 keer zo slim zijn, maar tellen kunnen ze niet, want zo kom ik nog altijd niet aan een loon dat 20, 30 of 50 keer zo hoog is als een gewone werknemer.”

De SP.A-voorzitter wil in de overheid het goede voorbeeld geven. “In de regering keuren we geen enkel contract van een manager bij een overheidsbedrijf meer goed als het loon boven de norm van het loon van de premier ligt.”

Tobback had ook nog woorden van lof voor de energieconsumenten die de voorbije maanden hun macht getoond hebben. “Het verschil is dat ze deze keer ook een minister hebben die aan hun kant staat”, aldus Tobback die er op wees dat in die strijd ook heel veel werkgevers aan dezelfde kant staan.ck bell

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!