Het haventje van Ouden Doel
Verslag, Nieuws, België -

Rapenburg en Ouden Doel moeten verdwijnen

BRUSSEL – Ouden Doel en Rapenburg, twee gehuchten van Beveren, moeten plaats maken voor natuurgebied als compensatie voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. Dat besliste de Vlaamse Regering die het havengebied vrijdag ruimtelijk heeft vastgelegd.

zondag 29 april 2012 22:03
Spread the love

Op de locatie van de gehuchten Ouden Doel en Rapenburg, gelegen ten noorden van Doel, komt een overstromingsgebied. Het is volgens de Vlaamse regering te duur om te investeringen in dijken, toegangswegen en nutsleidingen om de gehuchten te behouden en daarom heeft de Vlaamse overheid beslist om de bewoning in Ouden Doel en Rapenburg in een periode van vijf tot zeven jaar te laten uitdoven. Het gaat om een vijftigtal woningen en boerderijen.

Natuurgebied

Op linkeroever komt 1.000 hectare ontwikkelingszone waar, naast het Deurganckdok, tevens een tweede getijdendok, het Saeftinghedok zal komen. De Vlaamse regering besliste ook het Verrebroekdok te verlengen en gaf haar fiat voor de aanleg van een tweede zeesluis aan het Deurganckdok. De gehuchten moeten weg omdat de overheid verplicht is bij de uitbreiding van de haven natuurgebied te compenseren.

Prosperpolderdorp

Volgens Vlaams minister Muyters (N-VA) kunnen de bewoners uitwijken naar Prosperpolderdorp en zou de helft van de bewoners geïnteresseerd zijn in een verhuis. De regering voorziet een sociaal begeleidingsplan voor landbouwers, bewoners, zelfstandigen en ondernemingen. Voor landbouwers is dat bijvoorbeeld de mogelijkheid om elders gelijkwaardige gronden te kopen via een grondenbank en een bijkomende vergoeding voor omschakeling van teelt, bedrijfsverplaatsing en begeleiding te bekomen.

Openbaar onderzoek

De 57 inwoners krijgen een premie voor herinrichtingskosten, snellere toegang tot sociale huisvesting en individuele begeleiding door een bemiddelaar.

Het gaat hier voorlopig nog wel over een ontwerpplan. In de maanden juni en juli volgt er een openbaar onderzoek. Iedereen kan dan opmerkingen of bezwaren uiten. Het plan komt op de website van ruimtelijke ordening en kan worden ingekeken in de gemeentehuizen van Stabroek, Sint-Gillis-Waas, Beveren en Zwijndrecht en op het stadhuis van Antwerpen.

Verzet

Burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) van Beveren gaat zich verzetten tegen de plannen van de Vlaamse regering. Volgens hem is het absoluut niet nodig dat beide gehuchten moeten verdwijnen.

take down
the paywall
steun ons nu!