Nasa-topman James Hansen gearresteerd tijdens actie
Verslag, Nieuws, Wereld, Milieu -

NASA-topman wil prijs voor CO2

Een kostprijs op de uitstoot van CO2 biedt het meeste hoop om de klimaatverandering binnen de perken te houden. Dat zegt James Hansen, hoofdklimaatwetenschapper van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

zondag 29 april 2012 22:30
Spread the love

“De meeste efficiënte en economisch haalbare aanpak is een eerlijke prijs op de verschillende energiebronnen te zetten”, zei Hansen deze week op een bijeenkomst van de European Geosciences Union. “Momenteel worden fossiele brandstoffen gesubsidieerd in plaats van belast omwille van hun kosten aan de maatschappij.”

“De vervuiling van lucht en water door fossiele brandstoffen is enorm, en wordt betaald door de bevolking, net zoals de kosten van de klimaatverandering betaald zullen worden door de jongeren en niet door de oliebedrijven”, zei hij. “In plaats van fossiele brandstoffen of zelfs zonne-energie te subsidiëren, moeten we gewoon een prijs op CO2 instellen.”

Het is niet de eerste keer dat Hansen zich laat opvallen in het klimaatdebat. In augustus vorig jaar werd hij opgepakt tijdens een protestmars in Washington tegen een nieuwe oliepijpleiding. Hij kreeg daarvoor kritiek uit de wetenschappelijke wereld. “Het kan een probleem zijn als je het etiket van activist opgeplakt krijgt”, zei hij in Wenen. “Maar als je 70 jaar oud bent, kun je je dat wel permitteren.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!